Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” çerçevesinde, Çorum İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nce “Sevdiklerimizle Sağlıklı Yaşama Yürüyoruz” etkinliği düzenlendi.
Çorum Valiliği binası önünden başlayıp Hürriyet Parkı’na kadar devam eden yürüyüşe; Vali Yardımcıları Sait Topoğlu ve Fikret Zaman ile İl Sağlık Müdürü İsmail Yücel, Halk Sağlığı Müdür Vekili Hüseyin Engin Değirmenci, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Turgay Happani, Çorum Eczacı Odası Başkanı Süleyman Koca, sağlık personelleri, bazı sivil toplum örgütleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. H. Engin Değirmenci ve Vali Yardımcısı Sait Topoğlu günün anam ve önemini belirten konuşma yaptılar. Gazi Caddesi üzerinde, çeşitli sloganların yazılı olduğu tabelalarla yürüyen kalabalığa Hürriyet Parkı’nda çeşitli ikramlarda bulunuldu ve pedometer (adımsayar) dağıtıldı.

“OBEZİTE HAYAT KALİTESİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR”
Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. H. Engin Değirmenci, günümüzde teknolojinin hızlı ilerlemesiyle ortaya çıkan yeniliklerin, insanlığın hizmetine sunulduğunu ve insanların gün geçtikçe değişen bir hayat tarzı sürdürdüğünü belirtti.

Günlük hayatta pek çok işin makinelerle yapılmakta, çok kısa mesafelere bile arabayla gidilmekte ve insanların daha az hareket etmekte olduğunu dile getiren Değirmenci, “Gelişen teknoloji aynı zamanda insanların beslenme alışkanlıklarını da olumsuz yönde etkilemektedir. Beslenme tarzındaki değişiklikler ve fiziksel hareket azlığı gibi bir takım olumsuz şartlar bir araya geldiğinde obezite (şişmanlık) riski artmaktadır. Yapılan araştırmalar dünyada olduğu gibi ülkemizde de fazla kilolu olma ve obezite sıklığının giderek arttığını ve obezitenin özellikle çocukları ve gençleri etkisi altına almaya başladığını göstermektedir” dedi.

Obezite ile mücadelenin gerçekte pek çok hastalıkla mücadele anlamına geldiğini ifade eden Değirmenci, obezitenin, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, bazı kanser türleri, solunum sistemi hastalıkları, kasiskelet sistemi hastalıkları gibi pek çok sağlık probleminin oluşmasına zemin hazırladığını dile getirdi.
Değirmenci konuşmasını şu şekilde devam ettirdi:
“Obezite, hayat kalitesini ve süresini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu sebeple obezite ile mücadele etmek ülkemizin geleceği için son derece önemlidir. Fiziksel aktivitenin artırılması sadece bireysel değil, toplumsal bir sorun olup toplum tabanlı, çok sektörlü ve kültürel yaklaşım gerekmektedir. Bu nedenle toplumun obezite ile mücadele konusunda bilgi düzeyini artırmak, yeterli-dengeli beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmasını teşvik etmek amacıyla “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” hazırlanmıştır. Bu programın temel amaçlarından biri “Çocukluk” çağından itibaren düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırmak ve egzersizi günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline getirmektir.

Bunun için çocuklarımız yaşlarına uygun spora veya egzersize yönlendirilmelidir. Bilgisayar veya televizyon karşısında uzun süre kalmaları önlenmelidir. Düzenli fiziksel aktivitenin, sağlıklı kilonun sürdürülmesi, dayanıklılık ve esnekliğin artırılmasındaki rolünün yanı sıra toplumda sık görülen kronik hastalıklara yakalanma riskini azalttığı açıkça bilinmektedir. Bugünden itibaren Çorum Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak çeşitli faaliyet ve programlarla da bu mesajın pekiştirilmesi ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığının Çorum halkına kazandırılması asıl hedefimizdir.”


“HAREKET ŞART”
Vali Yardımcısı Sait Topoğlu, yürümenin faydalarından bahsederek, yürüyüş yapmanın yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları, şeker gibi rahatsızlıklara neden olduğunu söyledi. 

Türkiye genelinde insanların az yürüyüş yaptığını ve bu yürüyüşlerin arttırılması gerektiğini dile getiren Topoğlu, “Belli yaştan sonra çıkan kalp-damar gibi rahatsızlıkların en büyük düşmanı yürüyüştür. Dengeli beslenmek ve çok hareket etmek gerekir. Günde en az 30 dakika yürüyüş yapın” dedi.