Emekli Tarih Öğretmeni Ahmet Yaylacı, Kargı'da bulunan tarihi Mihrihatun Camii’nin ilk yapıldığında içerisinde bulunan kitabesinin 1943 depreminde yıkıldıktan sonra yeni yapılan camiye konulmadığını belirterek, kitabenin orijinal metni hakkında bilgiler verdi.

Emekli Tarih Öğretmeni Ahmet Yaylacı, 1943 yılında yıkılan tarihi Mihrihatun Camii’nin orijinal yapısı hakkında bilgiler vererek, camiinin kitabesinin yeni yapılan camilere konulmadığını belirtti.

Kitabenin orijinal metni ile ilgili de bilgiler veren Tarihçi Ahmet Yaylacı, "1943 yılında yaşanan Tosya-Ladik depreminde yıkılmış olan Mihrihatun Cami yerine deprem şartlarında inşaa idilmiş olan bu cami, 1985 yılında yıkılarak şu anda mevcut cami yapılmıştır. Resimdeki caminin yanındaki küçük yapı ise, iki odadan müteşekkil olup, bir tanesi Din Görevlileri Derneği olarak kullanılmakta idi, diğeri ise Horosan Erenlerinden Şeyh Muhyiddin Hasan’ın kabrinin bulunduğu adadır. Son yapılan caminin planı eski camilerden çok daha büyük olduğu için, Şeyh Muhyiddin Horasani kabri caminin merdiven girişinde kalmıştır.

1943 yılında yıkılan caminin kitabesi yeni yapılan camilere konulmamış ve şu anda mevcut değildir, kitabenin orijinal metni şu şekildedir:

"1- Han Hazret-i Abdulhamid, Padişah-ı Berri Bahri iktibas,

2- Bendesi Osman Feyzi Bey müdam, Mazhar-ı feyz u atası bi kıyas,

3-Muktedir Kalmmekam-ı pür kerem, Fahreder namile Osmancıkta halk,

4-Mihri Hatun Camiin tecdid edüp, Eyledi eşraf-ı Kargı iltimas,

5-Söyledi tarihi naib hesab, Hicret ü Rumiyle tamam ül-enfas,

6-Ey musalli kıl dua Feyzi Beye, Habbeza o ma’bedi Kudsiyyünnas’’ dedi.