Kargı Ahmet Hamdi Akpınar İlçe Devlet Hastanesi Hasta Okulu'nun eğitim programı, 'KOAH ve Astım Hastalığı" konulu eğitim ile devam etti.

Dr. Enes Hışıroğlu tarafından hastane konferans salonunda verilen eğitimde, KOAH ve astım hastaları hakkında katılımcılara bilgi verilerek sorulara cevap verildi.

KOAH hastalığı hakkında bilgi veren Dr. Hışıroğlu; “KOAH, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının kısaltmasıdır. KOAH, sigara, evlerde ısınma veya yemek pişirme amacıyla kullanılan çeşitli bitkisel, hayvansal kaynaklı yakıtlar, gibi zararlı maddelerin uzun süreli solunmasına bağlı olarak akciğer ve hava yollarında oluşan iltihabı kronik bir hastalıktır. KOAH’ta kronik bronşit ve akciğerdeki hava keseciklerinin harabiyeti sonucu hava akımında kısıtlanma görülür. Hava akımındaki azalma daima ilerleyicidir. KOAH hastalarında hava yollarındaki daralma nedeniyle havanın giriş çıkışı rahat bir şekilde sağlanamaz. Hava yollarındaki daralma, nefes verirken daha belirgindir ve hava daralmış olan hava yollarından geçerken adeta ıslık sesine benzer bir ses duyulur.

KOAH tedavisinin amaçları şunlardır; Hastalık belirtilerini azaltmak, hastalığın ilerlemesini önlemek, egzersiz yapabilmeyi sağlamak, yaşam kalitesini arttırmak, hastalık kaynaklı diğer sağlık sorunlarını önlemek, KOAH ataklarını önlemek, hastayı tedavi etmek.

KOAH’ın tedavisinde nefes açıcı ilaçlar, inhalasyon yoluyla uygulanan kortikosteroidler, antibiyotikler ve oksijen tedavisi gibi çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlardan bazıları düzenli olarak, bazıları ise gerektiğinde kullanılır” dedi.

Astımın ise hava yollarının tıkanmasının neden olduğu ataklar halinde kendini gösterdiğini vurgulayan Dr. Hışıroğlu; “Astım belirtileri genellikle; öksürük, nefes darlığı, hırıltılı nefes alıp verme ve göğüste sıkışma hissidir. Astım belirtilerinin astım tanısı konulmasına yardımcı olan özellikleri ise; tekrarlayıcı olmaları, gece ve sabaha karşı ortaya çıkmaları, bazı alerjen maddelere maruz kalınması veya egzersiz sonrası tetiklenmeleridir. Bu belirtiler ataklar arasında ortaya çıkmaz ve astım hastaları ataklar arasında kendilerini iyi hisseder. Astım tanısı, detaylı hasta öyküsü, muayene bulguları ve solunum fonksiyon testleri ile konulmaktadır. Genel astım belirtileri ise şöyledir; öksürük (genellikle kuru ve krizler halindedir gece uykuda uyandırabilir.) Hırıltılı solunum, göğüste tıkanıklık ve sıkışma hissi, soluk alıp verirken ıslık sesi, nefes darlığı.

Alerjik hastalıkların ve astımın mucizevi bir tedavi yöntemi yoktur. Çünkü bu hastalıklar genetik geçişlidir. Ancak erken tanı ve iyi bir tedavi ile tamamen kontrol altına alınabilen hastalıklardır. Tedavide en önemli olan, hasta-hekim ilişkisi ve hastanın, hastalığı hakkında bilgi sahibi olmasıdır. Tedavinin amacı, hastaya, şikayetlerinin olmadığı veya en az düzeyde olduğu bir yaşam sağlamaktır. Tedavi uzun sürelidir. Tedavide birinci basamak kişinin duyarlı olduğu alerjenlerden uzaklaşması ve sakınmasıdır. Tedavinin ikinci basamağı ilaçlardır. Öncelikle solunum yolu ile alınan, sprey veya toz şeklindeki ilaçlar tercih edilmelidir” şeklinde konuştu.

Eğitime sağlık çalışanları, hastalar ve yakınları katıldı.