Kargı’da bulunan ve 1920 yılında yaptırılan tarihi Hilmi Ağa Konağı, kahvaltı evi, kafe, restoran ve kültür evi olarak hizmete açıldı.

Hilmi Ağa Konağı’nın 1920’li yıllarda Hacı Hilmi bey tarafından yaptırıldığı biliniyor. 2012 yılında Kargı Kaymakamlığı, Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından satın alınan Hilmi Ağa Konağı, yaklaşık 300 bin lira harcanarak 2013 yılında restore edildi.

Geçtiğimiz yıllarda Kargı Belediyesi’ne geçici süreliğine devredilerek Kadın Kültür Merkezi olarak kullanılan Hilmi Ağa Konağı, Kargı Kaymakamlığı tarafından işletmeci Recep Temur’a kiralandı. Kahvaltı evi, kafe, çay bahçesi ve kültür evi olarak kullanılacak olan Hilmi Ağa Konağı gerçekleştirilen törenle hizmete açıldı.

Açılış törenine Kargı Kaymakamı Emre Çifci, Kargı Belediye Başkan Vekili Nevzat Kuzu, İlçe Emniyet Amiri Komiser Y. Deniz Demirel, Ak Parti İlçe Başkanı Sacit Özdemir, CHP İlçe Başkanı Kemal Dümenci ve yönetim kurlu üyeleri, Osmancık İl Genel Meclis Üyesi Mehmet Yücel, Ak Parti Osmancık İlçe Yönetim Kurulu üyesi Nuri Yançizer, İlçe Milli Eğitim Müdürü Metin Küçükaydın, Kargı Ahmet Hamdi Akpınar İlçe Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Muhammet Kadir Demir, Hastane Müdürü Hüsnü Kılpelit, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Burak Coşkun ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İşletmeci Recep Temur tarafından yapılan açılış konuşmasında, Hilmi Ağa Konağı’nın kahvaltı evi, kafe, çay bahçesi ve kültür evi olarak Kargı halkına ve ilçe dışından gelecek misafirlere hizmet verileceği belirtildi.

Temur konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hilmi Ağa Konağı, Hacı Hilmi bey tarafından 1920 yılında yaptırılmış, konağımız kahvaltı evi, kafe, çay bahçesi ve kültür evi olarak hizmet verecek. Biz burada şiir geceleri, tiyatro ve kitap okuma günleri yapmak istiyoruz. Ayrıca kalıcı olarak burayı Kargı’ya müze olarak bırakmak istiyoruz. Buraya geldiğimizde geçmişimizi görebilmek istiyoruz. En başından beri bizlerden desteklerini esirgemeyen sayın Kaymakamımıza ve konağın bu hala gelmesinde hep yanımızda olan sayın belediye başkanımız sayın Zeki Şen’e, fikir aşamasından şuana kadar yanımızda olan Belediye Meclis Üyesi sayın Nevzat Kuzu’ya ve açılışımızda bizleri yalnız bırakmayan siz değerli misafirlerimize teşekkür ederiz ’’ ifadelerini kullandı.

Tarihi konağın açılış kurdelesi okunan duaların ardından, Kargı Kaymakamı Emre Çifci, Kargı Belediye Başkan Vekili Nevzat Kuzu tarafından kesildi. Açılışın ardından misafirler konağı gezerek işletmeci Recep Temur tarafından konağın tarihi geçmişi ve yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirildi. Ayrıca gün boyu misafirlere ikramlarda bulunuldu.

İçerisindeki eşyaları özenle döşenen konakta her şey tarihi dokuya uygun olarak seçilmiş, konak içerisinde gramofonlar, tarihi radyolar, eski yer sofraları, şark köşeleri ve daha birçok tarihi eşya bulunuyor. Ayrıca konağın birçok odasında kitaplık bunuyor. Ziyaretçiler günün stresinden uzak sakin bir ortamda kahvelerini yudumlarken kitap okuyabilecekler.