Türk Eğitim Sen Kargı İlçe Temsilcisi İlker Namlı, andımızın 80 yıldır okullarda okutulduğunu belirterek, yargı kararının biran önce uygulanması gerektiğini söyledi.

Türk Eğitim Sen Kargı İlçe Temsilcisi İlker Namlı, andımız ile ilgili yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Andımız 1933 yılından 2013 yılına dek 80 yıl boyunca okullarımızda okutulmuştur. 2013 yılında andımızın okullarda okutulmasının kaldırılmasından sonra Türk Eğitim-Sen olarak açtığımız davalarla, andımızın kaldırılmasını, Danıştay nezdinde yargıya taşıdık.

Nitekim Danıştay 8. Dairesi de 24.04.2018 tarihli kararıyla Öğrenci Andını kaldıran işlemi hukuka aykırı bularak, 1933 yılından 2013 yılına dek 80 yıl boyunca okullarımızda okutulan Andımızın yeniden okutulmasının önünü açtı. Danıştay kararında aynen şu ifadelere yer vermiştir: “Metinde yer alan kavram ve ilkeler, Anayasamızda anlamını bulan kavram ve ilkeler olduğu gibi Milli Eğitim Sistemimizin Kanun ve Yönetmelikte belirlenen temel amaçlarını da ortaya koymaktadır.”

Yani yargı kararı dedi ki; Öğrenci Andı ayrıştırıcı değil bilakis Türk milli kimliği oluşturulması açısından birleştirici bir unsurudur. Kaldı ki bu karar, Danıştay’ın Öğrenci Andı konusunda verdiği ilk ve tek karar değildir. 2002 yılından beri Andımızın kaldırılması için açılan pek çok davada Danıştay, Öğrenci Andı’nın kaldırılmaması yönünde görüş bildirmiştir.

Bu dönemde özellikle 2009 yılında Millî Eğitim Bakanlığı’nın Öğrenci Andı ile ilgili yaptığı savunma, hepimizin görüşlerine tercüman olmaktadır. Millî Eğitim Bakanlığı’nın, 2009 yılındaki Andımızla ilgili bu savunmasını hiçe sayarak Danıştay’ın kararına itiraz etmesi bizleri üzmüştür. Devlette devamlılığın bir gereği olarak Millî Eğitim Bakanlığı’nın 2009’daki görüşlerine uygun davranmasını, itirazından vazgeçerek okullarda Öğrenci Andı’nın yeniden okutulması için gerekli düzenlemeyi yapmasını beklemekte ve istemekteyiz.”