Kargı Fen Lisesi, 19 Mayıs’ın 100. Yıl dönümüne özel söyleşi düzenledi.

Kargı Fen Lisesi Tarih Öğretmeni Özgül Efe ve Türkçe Öğretmeni Aynur Çelik tarafından hazırlanan 19 Mayıs’ın 100. Yıl Dönümüne özel “Bir Asırdan Bin Asra 19 Mayıs” konulu söyleşi katılımcılardan büyük ilgi gördü.

Kargı ÇPAL konferans salonunda düzenlenen söyleşiye Kargı Milli Eğitim Müdürü Ahmet Genç, Kargı Fen Lisesi Müdürü Halil Dağ, Kargı Atatürk İlk/Ortaokulu Müdürü Yavuz Eren, Kargı Öğretmenlerevi Müdürü Mücahit Açıkbaş, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Tarih Öğretmeni Özgül Efe yaptı.

19 Mayıs’ın Türklüğün var olmak veya yok olmakla yüz yüze kaldığı çok büyük sıkıntıları bertaraf edişinin göstergesi olduğunu vurgulayan Efe; “Türk milletinin dirilişi 19 Mayıs’tır. Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararının kurtaracağına inanan Gazi Mustafa Kemal Paşa Samsun’dan başlayarak tüm Anadolu’ya ve insanlarımıza yansıyan ve yayılan 19 Mayıs 1919 Kutlu Mücadelesini başlatmıştır. 19 Mayıs Türklüğün var olmak veya yok olmakla yüz yüze kaldığı çok büyük sıkıntıları bertaraf edişinin göstergesidir. Zulme, eziyete, işgal ve istilaya baş kaldırışın simgesidir. Hürriyete, bağımsızlığa, özgürlüğe duyulan inancın gücü ve asla vazgeçilmezliğidir.

Türk milletinin geçmişten alınan ilhamın geçmişe bağlılığının ve geleceğe olan umut, inanç ve sorumluluğunun doruk noktasıdır. Zedelenen, aşağılanan milli onurun dirilişidir.Türk milletinin ayaklanışı ve bağımsızlık özlemidir.Türkiye Cumhuriyeti’nin müjdecisidir.

19 Mayıs 1919 gününün sabahında Samsun’da doğan esarete başkaldırı, geleceğe umut veren haykırış. Amasya’da “ Ya İstiklal Ya Ölüm” olarak şekillenen ilki Erzurum’da ardından Sivas’ta gerçekleştirilecek kongrelerin sonucu 23 Nisan 1920’de Ankara’da TBMM’nin açılışıyla egemenlik kayıtsız şartsız milletindir şeklinde vücut bulmuştur. Mustafa Kemal Paşa’nın Türklüğün uyanışı, vatanın kurtuluşu için başlattığı bu kutlu hareket milletimizin sönmeye yüz tutan umutlarını canlandırmıştır.” dedi.

Konuşmanın ardından, Türkçe Öğretmeni Aynur Çelik tarafından hazırlanan “Bir Asırdan Bin Asra 19 Mayıs” konulu söyleşi öğretmenler ve öğrencilerin sunumlarıyla devam etti.

Söyleşi Resim Öğretmeni Mehmet Ünal’ın saz dinletisiyle sona erdi.