İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü, Kentsel Gelişim Planlaması konusundaki projenin çalışma alanı olarak Çorum’un İskilip ilçesini seçti.
Temel amacı stratejik planlama yaklaşımı çerçevesinde, kentsel ve bölgesel gelişme dinamiklerini anlama ve değişimi yönlendirecek yasal, yönetimsel, sosyo-ekonomik ve ekolojik boyutları olan bir kentsel gelişim planı hazırlamak olan projenin saha ağırlıklı çalışması tamamlandı.

Proje kapsamında İskilip’in gelişim ve değişim eğilimleri güncel analiz yöntemleri kullanılarak analiz edilecek, potansiyeller ile sınırlayıcılar belirlenecek.
Bu çerçevede, stratejik hedefler tanımlanacak, gelişme hedeflerine yönelik mekansal ve eylemsel seçenekler üretilecektir.

ÇALIŞMAYA 8 AKADEMİSYEN VE 60 ÖĞRENCİ KATILDI
İTÜ Mimarlık Fakültesinde 14 hafta süresince farklı ölçeklere İskilip’in mekansal stratejik planının geliştirileceği projenin yerinde inceleme ve değerlendirme gezisi 21-24 Eylül tarihlerinde yapılmıştır.
Proje koordinatörü Doç. Dr. Hatice Ayataç, Prof. Dr. Nilgun Ergun, Prof. Dr. Azime Tezer, Doç.Dr. Özhan Ertekin, Doç.Dr. Kerem Koramaz, Öğr.Gör. Dr. Hasan Serdar Kaya, Araştırma Görevlileri Numan Kılıç ve Sezen Özen ile İskilip belediyesine projeye katılan öğrencilerle birlikte bilgilenme toplantısına katılmışlardır.

Proje ekibi İskilip'te yerinde inceleme yaparak, bina düzeyinde fiziksel durum analizlerini yapmışlar, Fotoğrafla belgelemişler ve hanehalkı, işyeri ve kamu kurumlarıyla yaptıkları detaylı anketler ile yerel kullanıcının istek ve taleplerini araştırmışlardır.
30 Aralık’ta tamamlanması planlanan çalışmanın Kasım ve Aralık aylarında yapılacak ortak değerlendirme jürilerinde tüm öğretim üyeleri ve İskilip Belediye Başkanı Recep Çatma katılarak İskilip’in gelişme dinamikleri tartışılıp değerlendirilerek yeni yol haritası çizilecek.