İskilip’te 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 104. yıl dönümü ve Şehitler Anma Günü, çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulmasıyla başlayan Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü programına İskilip Kaymakamı Bayezit Bestami Alkan, Garnizon Komutanı Per. Teğ. Erkan Ulukaya, Belediye Başkanı Recep Çatma, İskilip MYO Müdürü Prof Dr. Muammer Cengil, İlçe Jandarma Komutanı Jan. Teğ. Ziya Balcıoğlu, Emniyet Müdürü Erol Karasu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman Atcıoğlu, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri gaziler, şehit yakınları, okul müdürleri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Şehitlikte çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından program Garnizon Komutanı Per. Teğ. Erkan Ulukaya’nın günün anlam ve önemine uygun konuşması ile sona erdi.

Daha sonra protokol ve vatandaşlar şehitlerin kabirlerini ziyaret ederek, dua ettiler.

Kabir ziyareti sonrası Şehit aileleriyle birlikte İskilip’te ilk kez açılan İskilip Şehit Aileleri ve Gaziler Dayanışma Derneği ziyaret edilerek, derneğin açılışı gerçekleştirildi.

Ziyaret sonrası 18 Mart Çanakkale Zaferi ce Şehitler Günü’nün 104. yılı ilçe programı öğretmenevinde İskilip Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan programla devam etti.

Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman Atcıoğlu günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Süleyman Atcıoğlu konuşmasında “Amacımız geçmişteki savaşların zaferleriyle mutlu olmak değil, boynumuzun borcu; vatan savunması, hürriyeti için bir ölüm kalım mücadelesi olan bu zaferi gelecek nesillere anlatmaktır. Çünkü geçmişi hatırlayamayanlar, onu bir kere daha yaşamak zorunda kalırlar” dedi.

Konuşmanın ardından program, ‘Yemen, Hey Onbeşli” türkülerini ve okul korosunu Zeybek gösterisi ile devam etti.

1953'te batan Türk gemisinde şehit olan 22 erin anlatıldığı “Ah Bir Ataş Ver” türküsü hikayesi ile canlandırıldı.

Hacı İsmail Kavlu Kız İHL öğrencisinin İstiklal Marşı’nın 10 kıtasını ezbere okuması salonda ayakta alkışlandı.

Törende Çanakkale Savaşı'nın canlandırıldığı “Her Şey Vatan İçin” oratoryosunda oğlunu askere gönderen “Fatma Ana piyesi”, marşlar ve Çanakkale Şehitlerine şiiri duygulu anlar yaşattı katılımcıların beğenisini kazandı.

Ayrıca programda Çanakkale konulu röportajlar ,Çanakkale türküsü klipi de yer aldı .

İlçe genelinde düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlerin ödüllerini almalarının ardından final sahnesi İskilipli şehitleri hatırlatan slayt gösterimi ile yapıldı.

Program bitiminde konuklara Çanakkale Savaşı'nın son günlerinde çıkan menü olan üzüm hoşafı ve kuru ekmek ikram edildi.

Program şehit aileleri ve gaziler onuruna verilen yemek ile sona erdi.