Bugün yapılan yeni yılın ikinci il genel meclisi toplantısında rüşvet skandalı yaşandı.
İl Genel Meclisi üyeleri çalışmalarına dün Vali Nurullah Çakır'ı makamında ziyaret ederek başlamıştı. İl Genel Meclisi üyeleri öğlenden sonra ise yılın ilk toplantısını gerçekleştirmişlerdi.
Bugün, İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Eker başkanlığında ikinci toplantısını gerçekleştiren meclis toplantısında rüşvet skandalı yaşandı.
Saat 13,30 da gerçekleşecek olan il genel meclisi toplantısına giden basın mensupları hiç ummadıkları bir olaya şahitlik ettiler.
Her meclis toplantısından önce olduğu gibi görevliler tarafından gündem maddeleri masaların üzerine bırakılmıştı. Basın mensupları gündem maddelerini incelerken, birden görevliler gündem maddelerini geri topladılar. Daha sonra dağıtılan gündemde 5. maddenin değiştiği görüldü. Bunun nedeninin önceki gündemdeki 5. maddenin komisyon kararının yazılmadığı olduğu öğrenildi.
İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Eker, meclis salonundaki yerini almadan meclis üyeleri arasında gündemin yedinci maddesi ile ilgili sesli konuşmalar yapıldı. AK Parti Grup Başkanı Ahmet Pehlivan, gündemin 7. maddesini kast ederek "Denetim Komisyonuna seçilen üyeler yemek ısmarlayacak" diye meclis üyelerine duyuru yaptı. Meclis üyeleri bu şaşkınlığı üzerlerinden atamadan AK Parti Oğuzlar İl Genel Meclisi üyesi Mehmet Akkuş,"Denetleme Komisyonu'na seçilecek üyeler" meclis üyelerini görsün diyerek, komisyona aday olacak üyelerden rüşvet talebinde bulundu. Komisyon üyeleri ve basın mensupları duydukları karşısında şaşkınlık atamadan, ikinci şoku yaşadılar. Ak Parti Grup Başkanı Ahmet Pehlivan, meclis oturumunu takip eden basın mensuplarının yanına gelerek, “sakın ha bunları yazmayın, şaka idi, yazarsanız görüşürüz” diyerek adeta aba altından soba gösterdi.
İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Eker'in divandaki yerini almasıyla meclis oturumu başladı. Gündem maddeleri görüşülürken, il genel meclisinin çalışanları ellerinde Ak Parti Grup Başkanı Ahmet Pehlivan'ın firmasına ait koliler içerisinden çıkardıkları simitleri meclis üyelerine ve basın mensuplarına dağıttılar. Meclis oturumu bir süre çay simit eşliğinde devam etti.
Gündemin 7. maddesine gelindiğinde Pehlivan ve Akkuş'un neden rüşvet söylemlerinde bulundukları daha net anlaşıldı. Denetim Komisyonu'na 5 üye seçimi gerçekleştirildi. Yasa gereği komisyona dört AK Partili, bir CHP'li üye seçimi yapılması gerekiyordu. AK Parti grup kararı almasına rağmen karar delindi. AK Parti grubu, Nurettin Karaca, Yaşar Ağzıkara, Zerat Zeytinli ve Mustafa Yıldız için karar alırken, CHP’li üyelerde Mahmut Topal üstünde karar kılmışlardı. Ancak MHP’li Sungurlu İl Genel Meclisi üyesi Celal Güngör ise aday olmadığı halde  İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Eker’i aday gösterince ortam birden gerildi. İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Eker, kendisinin aday olmak gibi bir talebinin olmadığını grup kararına ve parti disiplinine saygılı olduğunu söyledi. Eker, kendi şahsına gösterilen bu hassasiyetin kendini onurlandırdığını ve mutlu ettiğini ifade etti.
AK Parti Grup Başkanı Ahmet Pehlivan’ın oturduğu sıradan sesli olarak “Parti disiplinini ve grup kararını deldirecekseniz, deldirin” sözleri meclis salonunda yankılandı. Bir süre şaşkınlık yaşayan meclis üyeleri, dağıtılan zarflarla oylarını kullandılar.
Yapılan gizli oylamada sonuncunda; Yaşar Ağzıkara 25 oy, Mustafa Yıldız 22 oy, Zerat Zeytinli 18 oy, Nurettin Karaca 17, Mustafa Eker 16 oy, Mahmut Topal 15 oy, Ramazan Kelepirci 12 oy, Mustafa Yıldırım 1 oy, Kenan Yıldız 1 oy ve bir oyda boş çıktı. Bu sonuçlarla AK Parti grup kararı delinmiş oldu. Ancak yasa gereği bir üyenin CHP’li olması gerektiğinden AK Parti’den en çok oy alan 5. üye olan Mustafa Eker düşürülerek yerine Mahmut Topal seçildi.
Meclis oturumu başlamadan önce AK Parti Grup Başkanı Ahmet Pehlivan ve AK Parti Oğuzlar İl Genel Meclisi üyesi Mehmet Akkuş' un rüşvet söylemlerinin nedenleri daha net olarak anlaşıldı. Denetleme Komisyonu üyeliği seçimlerinde bile bu işi yapabilecek mesleki uzmanlıkları bulunanların değil de, ahbap çavuş ilişkisinin önemli olduğu gözlerden kaçmadı.
Meclis oturumu sonunda AK Parti grubu, kendi arasında grup kararının delinmesinden dolayı olağanüstü toplandı. Toplantıda sert tartışmaların yaşandığı kulislere sızdı.
Bu yazıdan sonra taraflar biz şaka yaptık, yanlış anlaşıldık şeklinde ya savunma yapacaklardır yada açıklamalarda bulunacaklardır. Hiç kimse unutmasınki, orası yüce bir meclis ve her üye sorumluluğunu taşımak ve bilmek zorundadır. O yüce çatı şakalaşmaların yapılacağı yer değil, Çorum'a ve Çorumluya yararlı kararların alınacağı yerdir. Şaka yapılacak veya kavga yapılacak yer meclis salonu değil, grup odalarıdır. Bugün AK Parti grubunun Meclis toplantısından sonra yaptığı gibi...
Yüce meclisin saygınlığını hiçbir üye zedelememelidir...