Çok sık konuştuğumuz belki de eleştirdiğimiz konulardan birisi, Çorum’un yeterince tanıtılıp tanıtılamadığı meselesi...
Binlerce yıllık bir tarihi mirasın üzerinde oturan dilenciler benzetmesini daha önce yapmıştık. 
Çorum nasıl bir şehirdir?
Çorum bir sanayi şehridir. Makine sanayi, toprak sanayi, döküm sanayi, vb. farklı sanayi kollarında Türkiye’de marka olmuş bir şehirdir. 
Çorum bir tarım şehri özelliği de taşır. Çorum’un ciddi bir tarım potansiyelinin olduğu kesinlikle inkar edilemez. 
Ama çorum aynı zamanda bir Turizm şehridir…
Hitit Medeniyeti gibi binlerce yıllık tarihi olan bir medeniyetin merkezi Çorum’dadır. Hem de öyle bir medeniyetin merkezi ki, UNESCO ‘nun Dünya Mirası listesinde yerini çok öncelerden almayı başarmıştır. Her ne kadar bu medeniyetin Başkentinin adı vakti zamanında Boğazkale olarak değiştirilmiş olsa da tarih, Hattuşa adını topraklarında yaşayan insanlara unutturmamıştır.
Sahi Hitit uygarlığı gibi bir uygarlığın başkentinin ismi nasıl ve hangi düşünce ile değiştirilmiş, hep merak etmişimdir. Her neyse fazla düşünmemeli. 
Demek ki o zaman öyle gerekiyordu…!
Fakat bu Boğazkale adı tutmadı. Derinlerden bir yerden Hattuşa’nın sesleri geliyor gibiydi. Sanki “bana eski adımı geri verin” diye sürekli haykırıyordu. 
Tarihin bu haykırışları duyulmuş olacak ki, Milletvekilimiz Sayın Salim Uslu tarafından geçtiğimiz günlerde Boğazkale’ye Hattuşa adının geri verilmesi için bir girişimde bulunuldu.  Sayın Uslu Kültür Bakanımız Sayın Ömer Çelik’ten Boğazkale’ye Hattuşa adının geri verilmesini talep etti. Aslında bu talep aynı zamanda Hitit tarihine de saygı anlamına geliyor.
Boğazkale’nin adı Hattuşa olsa ne farkeder, Boğazkale olsa ne farkeder diye düşünenler olabilir?
Fark eder, hem de çok fark eder!
Bilim dünyası Boğazkale’yi Boğazkale olarak bilmez, Hattuşa olarak bilir.
Hatırlarsanız daha önceki bir yazımda demiştim ki;
Atatürk Havalimanı dış hatlar terminalinden yurda giriş yapan yabancı turistlere iki tane soru soralım. Bunlardan birincisi; 
Hititleri biliyor musunuz?
İkincisi;
Çorum’u biliyor musunuz? Olsun.
Dünyanın hangi ülkesinden olursa olsun, eğer o kişi okula gitmiş biraz tarih okumuş ise mutlaka Hititler ismini duymuş veya görmüştür. 
Tarih kitaplarında Boğazkale yazmayabilir ama mutlaka Hattuşa yazar. 
Boğazkale’nin adının Hattuşa olarak değiştirilmesi durumunda mutlak suretle, bu medeniyetin merkezini ziyaret etmeye gelenlerin sayısında bir artış olacaktır. 
Sonuç olarak Boğazkale’nin isminin Hattuşa olarak değiştirilecek olması Çorum’a katma değer anlamında ciddi kazanımlar sağlayacaktır. 
Tekrar görüşünceye dek hepinize saygılar…