Bu hafta güzel bir mekanda kahvaltıya davetliydim. Çok yakın zamanda yaşadıkları deprem felaketinden sonra memleketini bırakmak durumunda kalan Türkiye’nin tanıdığı değerli bir isim artık Ankara da hizmetini veriyor.
Yıllardır tanışırız. Van’da onları ziyaret ettiğim günden beri Van da yaşayan dostlarımızla diyaloglarımızı bitirmedik. Yeni yerlerine ziyarete gittiğimde doğrusu biraz içim buruktu. Yaşayan bilir diye boşuna söylememişler. Yüzleri ne kadar gülerse gülsün içlerinin yandığını hissetmemek doğrusu mümkün değildi.
Her zamanki çoşkusu ve gülen yüzüyle Yusuf Konak abimiz beni tüm sevgisiyle karşıladı. Birlikte o güzel Van kahvaltısını yaparken biraz buruk biraz tatlı anılarımızla sohbetimizi gerçekleştirdik
Misafirlerini o dilinden düşürmediği tekerlemesi ile karşılıyor;
 
Bak Hele Bak
Çak Hele Çak
Eğitim Şart
İşte Yusuf Konak
 
Mekan tıpkı Van’daki gibi dopdolu yer bulmak için önceden rezervasyon yaptırmanız şart. Sabahtan akşama Van kahvaltısını yapmanız her zaman mümkün.
Zamanın bizlere neler getireceğini hiç birimiz bilemeyiz. Hayat devam ediyor…
İnsanın yaşadığı yerden büyük kayıplarla yeni ufuklara yelken açması kolay olmasa da onarlı mutlu eden tek tesellileri bu kadar seviliyor olmaları ve dostlarının kapılarını çalması diye düşünüyorum.
Belki bir süre daha zorluk yaşayacaklar manevi yönden, hiç kolay değildi yaşadıkları…
Sevgili Harun, Yusuf Konak abimizin oğlu. Beni nasıl da güzel karşıladı Derya ablam hoş geldin diyerek… Sıkıca sarıldık. Bol bol dertleştik. Şu an da beni en çok mutlu eden onların gülen yüzleriyle tekrar eskisi gibi yaşayabilmek için verdikleri çabaları. Diğerleri o kadar şanslı olur mu? Bilemiyorum.
Sohbet ettiğimiz süre içersinde mekana gelen konuklar dikkatimi çekti. Yer bulmak zor olsa da hepsi rezervasyonlarını önceden yapmışlar, Milletvekilleri, üst düzey bürokratlar, İş adamları Van kahvaltısında çoktan yerlerini almışlar bile. Duygulanmamak elde değil…
Onları görmekten son derece mutlu oldum. Tabi ki onlarında mutlu olduklarını biliyorum. Bundan sonra her zaman birlikteyiz bunu da biliyorum.
Diyorum ki!!!
Hayat bizlere ne verirse versin. Yüreklerimizde taşıdığımız dostluk ve sevgiler bizleri ayakta tutmaya yetiyor.
Türkiye’miz deprem bölgesi dileğim Allahın bir daha kimselere böyle acı yaşatmaması. Onlar güçlü oldukları için bugün sevenleriyle birlikteler, yüreklerinde taşıdıkları acılarıyla…
Son olarak onlara, “BAK HELE BAK” Yusuf Konak abimize ve değerli ailesine huzur ve güven şehri Ankara’mıza hoş geldiniz diyorum.
 
VAN ONLARI ÖZLÜYOR…
İyi ki varsınız!!
Sevgiyle kalın…
 
Van TV’sinden Gazeteci, Yazar, Yapımcı arkadaşım Baki Karaca’nın da Yusuf Konak abimiz için yazdığı güzel yazısını sizlerle paylaşmak istedim. Çok da duygulandım.
Yüreğine sağlık sevgili Baki Karaca…
Bak Hele Bak...
 
GÜZEL İNSAN, VAN SENİ ÖZLÜYOR!
 
ONUN BÜTÜN DERDİ VAN OLDU
 
O, Van’ın turizm ve kültür elçisiydi.
 
Hep Van’ı konuştu Van’ı anlattı. Onun fıkralarında, misallerinde hep Van vardı.
Van’ın tanıtımı için çok çaba sarf etti.
Türkiye’nin her iline davet edildi. Olduğu her ortamı adeta coşturdu. Ortamlarında kahkaha tufanları koparırdı.
Van’ı Vanlıyı çok severdi. Aslında insanı severdi.
Az uyur çok çalışırdı, kendisine has özellikleri vardı.
Fazla duygusaldı kırgınlıklarını sıkıntılarını hep içine atardı.
Ama bir gün olsun bu üzüntülerini insanlara yansıtmazdı. Hep gülerdi espriler yapar fıkralar hikayeler anlatırdı.
Onu gören herkes üzüntüsünü onun yanında unutuverirdi.
İnsanlar bazen düşünürdü; ‘ ya bu adamın hiç mi sıkıntısı yo, bu adam üzülmez mi sıkılmaz mı bir an olsun morali bozuk olmaz mı?’ diye, herkesin kendi kendisine sorduğu bir soruydu.
Evet, o kadar kibar, nazik, mütevazı bir insandı o. Kimseye sorunlarını yansıtmaz ve kimseyi kırmazdı.
 
Bana göre Van o insanın kıymetini bilmedi.
 
Van ve insanı onu anlamadı.
 
Van için büyük hayalleri vardı.
 
Bir kültür merkezi düşünüyordu. Kahvaltı bahane Van ve muhabbet şahane idi onun tabiriyle.
Bak hele bak’tan bahsediyorum değerli okurlar. Evet, yukarıda bahsettiklerimi şuan Ankara da uyguluyor. Van’ı Vanlıyı artık orada anlatıyor, tanıtıyor yine durmuyor, uyumuyor, bıkmadan usanmadan yapısından tavizde vermeden.
Kendine has üslubuyla o tatlı insancıl sevgisiyle Ankaralıların gönlünde taht kurmuş kısa zaman içinde.
O ne kadar “bak hele bak eğitim şart işte Yusuf Konak” desede, dedim ya! Van’lılar ve elinde yetki ve imkan olanlar bak hele bak’a sahip çıkmadı. Kıymetini bilemedi.
Van sevdalısı Van aşığı Yusuf Konak da yıllardır gelen birçok teklife rağmen hiç terk etmek istemediği Van’ı ve Vanlıyı depremden sonra yaşadığı sıkıntılardan sonra terk etmek zorunda kaldı.
Giderken görmek istemedim. Çünkü ağlar gibi duruyordu.
Onu hep gülerken görmek varken ağlamaklı haliyle görmek istemedim.
Ben de Yusuf abi dostumu çok sevdiğim için çok etkilenirdim, diye doğrusu görmek istemedim.
Şimdi bizim kıymetini bilmediğimiz hemşehrimiz bak hele bak Ankara’yı kasıp kavuruyor.
Hayran kitlesini gün geçtikçe arttırıyor. O istemese de bu kendiliğinden gelişiyor.
Yusuf abi Van’dan kopmamış değerli Vanlılar. Tanıdığım Yusuf abi kopamazda. Renk, din, dil, ırk ayırt etmeden insanı seven, Van’ın renkli siması ‘bak hele bak’ Van’ı her haliyle tanıtmaya devam ediyor.
O, Van’ın örfünü edebini hiçbir yerde kaybetmedi Van’ın güzel edep ve ahlakını pırlanta gibi çocuklarına da aşıladı. Yani kendisini hiç kaybetmedi.
Yusuf abi; ‘ben. Vanlılar adına senden özür diliyorum senin gibi bir değere sahip çıkamadık. Güzel insan sen, gerçi bunları kafaya takacak insan değilsin biliyorum,sen her halinle çok şeye layıksın hak ettiğin yere sen istemesen de geleceğine inanıyorum, nacizhane bende duygularımın hepsini burada www.vansiyaseti.com’da ifade edemesem de bir kısmını anlatmaya çalıştım.Hakikaten yerin çok görünüyor. Yusuf abi ben giderim o gider yanımda dum dum eder fıkranı ve fıkralarını hikayelerini misallerini çok özledim. Şunu belirteyim ki Van seni hem çok özlüyor hem de çok arıyor. Heey Van’ın renkli siması, söyle Allah’ına ben buraya böylemi gelmiştim, fıkrası aklıma geldi.’
İşte biz insanları kaybettikten sonra kıymetini biliyoruz onu arıyoruz değerli Van’lılar.
Bak hele bak unutulacak biri değil ama Ankara onun kıymetini bizden çok biliyor şimdi. Ankara’nın en gözde semti Çankaya da Van’a Vanlıya yakışır kahvaltı merkezi açmış yine Van’ın turizm ve kültür elçisi olmayı devam ettiriyor. Van’dan daha fazlasını yapıyor orada.
Değerli dostlar bu yazımı haber yorum makale mektup nasıl isterseniz öyle algılayın ben Van için ve değerli dostum Yusuf abi için duygularımı böyle dile getirebildim.
 Güzel insan senin kıymetini bilmek umuduyla saygılar.