Türk Büro-Sen Çorum Şube Başkanı Sami Çam,  Danıştay 5. Dairesi’nin kararıyla, 450 Sosyal Güvenlik Merkez Müdürü, 5 Gençlik ve Spor Merkez Müdürü, 12 ilçe müdürü ile 30 yurt müdürü olmak üzere sınavsız ataması yapılan toplam 497 kişinin müdürlük ve ilçe müdürlüğü kadrolarını iptal ettiğini açıkladı.
Konuyla ilgili olarak bugün sendika binasında bir basın toplantısı düzenleyen Sami Çam, alınan kararı ‘yanlış hesap yargıdan döndü’ sözleriyle değerlendirdi.
Türk Büro Sen olarak sendikal anlamda en büyük mücadelelerinden bir tanesinin kamuda yapılan atama terfi ve görevde yükselmelerin adaletli, kariyer ve liyakat ilkeleri doğrultusunda yapılması olduğunu vurgulayan Sami Çam,   “bunun yolu eşit şartlarda tatlı bir yarış ortamında olmasıdır. Yarışmanın sonucunda kim ipi göğüslerse fikri, zikri, siyasi düşüncesi ne olursa olsun hak edenin karşısın da önümüzü düğmeler ve tebrik ederiz.
Bizler şuna da karşı değiliz siyasi iktidar kendi çalışacağı üst düzey bürokrasiyi ve il müdürlüğü kadroları kendisi atamalıdır. Ama orta kademe yöneticisi dediğimiz şef, merkez müdürü, ilçe müdürü, şube müdürü gibi kadroların sınavla olması çalışanların kariyer planlaması yapması ve verimlilik açısından çok önemlidir” dedi.
Kamu çalışanlarının şuanda hiç olmadığı kadar moral, motivasyon ve verimlik açısından sıkıntılı bir süreç geçirdiğini özellikle vurgulayan Çam, “bunun sebebi Kurumlarda kariyer planlaması yapamaması ve mali haklarının her gecen gün bir bir elinden alınmasıdır. 01.01.2013  tarihi itibariyle hiçbir kamu dairesinde mesai ücreti ödenmeyecek olması veya sadece 6 ay ödenecek olması kamu çalışanlarını derinden etkilemiş durumdadır.
Bunun yanında sınavsız kariyer planlaması yapan ve mali haklarında çok güzel artışlar olan birileri vardır. Onların kim olduğunun ve atama ölçütünün ne olduğunu kamu çalışanları çok daha iyi biliyor. Biz bu tür atamalarda kul hakkı olduğu kanaatindeyiz. Çünkü eşit şartlara haiz iki kişinin merkez müdürü atanması ile 1.000,00 TL maaş artışı oluyorsa bura da kul hakkı vardır” ifadesini kullandı.
Hükümetin bazı kamu kurum ve kuruluşlarında sınava tabi olan, Sosyal Güvenlik Merkez Müdürü, Gençlik Merkezi Müdürü, Yurt Müdürü ve İlçe Müdürlerinin atamalarında sınav şartını kaldırdığını,  Atama Yükselme Yönetmeliğinin bazı maddelerini ise 27.03.2012 tarihinde, Resmi Gazete’de yayınlanan Kanun Hükmünde Karneme ile bu kadroları sınavsız hale getirdiğini anlatan Türk Büro Sen Çorum Şube Başkanı Sami Çam, Türk Büro-Sen olarak, söz konusu KHK’nın iptali için Danıştay’a açtıkları davanın sonuçlandığını hatırlattı.
 Danıştay 5. Dairesinin Esas No:2012/4710 sayılı kararıyla, düzenlemenin yürütmesinin durdurulmasına karar verdiğini vurgulayan Çam açıklamasında şöyle dedi:
“Söz konusu kararla KHK’nın yürürlüğe girdiği 27.03.2012 tarihinden sonra Sosyal Güvenlik Kurumu’nda Sosyal Güvenlik Merkez Müdürü, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünde Gençlik ve Spor Merkez Müdürü, Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’nde Yurt Müdürü ve tüm İlçe Müdürü kadrolarına yapılan atamalar iptal edilmiştir.
Danıştay 5. Dairesi kararının Başbakanlığa ulaştığı tarih tebliğ tarihi olacaktır. Tebliğ tarihinden sonraki 30 gün içinde tüm atamalar iptal edilecektir.
Türk Büro-Sen olarak, hizmet kolu kapsamımızda olan, Sosyal Güvenlik Kurumu’nda bu tarihten sonra atanmış olan toplam 450 Sosyal Güvenlik Merkez Müdürü, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nde atanan 5 adet Gençlik ve Spor Merkez Müdürü, 12 adet İlçe Müdürü ile 30 adet Yurt Müdürü olmak üzere, sınavsız ataması yapılan toplam 497 kişinin Müdürlük ve İlçe Müdürlüğü kadroları iptal edilmiş olacaktır.
İlçe Müdürlükleri bulunan diğer Bakanlıklar ’da  söz konusu tarihler arasında atama yapılmışsa, onlar da iptal edilecektir. Yanlış hesap Bağdat tan dönmüştür.
Temennimiz bundan sonra dolambaçlı yol bulmadan adil bir sınav, eşit şartlarda bir yarışma yapılarak bu kadrolara atamaların yapılmasıdır”