Anadolu Kentsel Dönüşüm Genel Koordinatörü ve İnşaat Mühendisi Çetin Özdaş, Üsküdar ve İstanbul genelinde kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili yapılan çalışmalarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Özdaş, ''Ülkemizin genelinde olduğu gibi İstanbul'da ve Üsküdar ilçemizde de ciddi deprem riski ve riskli eski yapı stoku var. Ülkemizde son yıllardaki depremlerde çok büyük sıkıntılar yaşandı. Çok büyük maddi manevi kayıplar oldu, büyük acılar yaşandı. Depremlerden dersler çıkarıldı. Yasalar ve yönetmelikler düzenlendi. Bu anlamda en son 6306 sayılı yasa çıkarıldı ve bu yasa ile depremlerin eski zayıf binalardan kaynaklanan deprem riskini sıfırlamak ve aynı zamanda binalar yenilenirken kentlerinde yenilenmesi öngörülmüştür. Biz Anadolu Kentsel Dönüşüm İnşaat Mühendislik Müşavirlik firması olarak bu yasa kapsamında çalışmalar yapmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Türkiye Genelinde çalışma yetkisi aldık lisanslandırıldık. Biz esasen Marmara depreminden bu zamana 10 yılı aşkın süredir ülke genelinde önceki Bayındırlık Bakanlık yetkisiyle binaların deprem riskinin belirlenmesi ve güçlendirme çalışmaları yapıyorduk. Ancak daha çok resmi kuruluşlar okullar dershaneler yurtlar ve hastanelerde bu çalışmaları yapıyorduk. Halka açık çalışamıyorduk. Her talebe cevap veremiyorduk. Devlet desteği yoktu. Yasa ve yönetmeliklerde eksiklikler vardı. Şimdi ise bakanlık eliyle devlet desteği var. Sorunlara çözümler oluşturuluyor. Biz şimdi binasından deprem riski taşıdığını düşünen endişe eden herkese yardımcı oluyoruz. Devlet sorunun çözüm yollarını açtı. Evinin yenilenmesini isteyen her bir konut için 10 yıl süreli faizsiz 100 bin lira kredi veriyor. Kira yardımı veriyor. Parsellerin birleşmesi koşullarında kat artışı veriyor.
Bu vb pek çok devlet katkısı var. Binalarımızda deprem riski sıfırlanıp yeni binalara kavuşurken bir taraftan da ilçemiz ilimiz yenileniyor. Ayrıca yollarımız, park otopark eğitim sağlık spor vb sosyal donatı alanları rahatlatılması hedefleniyor. Çarpık yapılaşmadan daha düzenli yaşam alanlarına geçilecek. Kentsel dönüşüm zor ama sonuçta geleceğimiz için çok güzel şeyler ifade ediyor. Kentsel dönüşümü Üsküdar halkıyla, Üsküdar Belediyesiyle ve devletin ilgili kurumlarıyla birlikte başaracağız. Burada basının rolü de çok önemlidir. Biz Çevre ve Şehircilik bakanlığı yetkili Anadolu Kentsel Dönüşüm İnşaat Mühendislik Müşavirlik firması olarak riskli binaların tespiti ve dönüşüm hizmetlerinde Üsküdar halkının hizmetinde olacağız. Halkımızla Belediyemizle elele dönüşümü başaracağız.'' dedi. Üsküdar'da yapılan açılışa Üsküdar Belediye Meclis üyesi Mustafa Demiral, belediye başkan danışmanı Sadık Albayrak ve iş adamları katıldı.