TÜMSİAD (Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği) Çorum Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Kılıç, Çin Halk Cumhuriyeti’nin, Doğu Türkistan’da Müslümanlara yaptığı zulmü, işkenceyi şiddetle kınadıklarını ifade etti.
Doğu Türkistan’da soydaşlarımıza uzun zamandır yapılan Çin zulmünün özellikle Ramazan ayında artarak devam ettiğini ve yaşananları büyük bir buruklukla takip edildiğini belirten Kılıç, “Hükümetimizin başta ticari faaliyetler ve yaptırımların gözden geçirmesi gerektiği Çin Hükümeti’nin her yıl Ramazan ayında yapmış olduğu Uygur Türklerine yönelik oruç yasağı ve belirli kısıtlamalar nedeniyle yaşanan gerilim sonucunda 18 Doğu Türkistan vatandaşı Kızıl Çin zulmü altında hayatlarını kaybettiklerini üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız. Doğu Türkistan’da ciddi manada büyük sıkıntı olduğunu bilmekte ve yanlarında olduğumuzu ifade etmekteyiz .
Şu an tüm dünyada Müslümanlara yapılan zulüm ve işkenceyi seyretmekte olan tüm dünya milletlerinin vakit kaybetmeden Çin’e gerekli tepkiyi göstermesi ve Doğu Türkistan’da yaşayan soydaşlarımızın sıkıntılarının giderilmesi gerekmektedir. Çin devleti, farklı etnik ve dini kökene sahip 1,5 milyar Çinliyi sosyalizme kurban ederek faşizmle köleleştirmiştir ve Doğu Türkistanlı soydaşlarımıza da bunu yapmaya çalışırken saldırganlığını ve zulmünü artırıyor. Ancak Çin faşizmi, Doğu Türkistan halkını yok edemeyecek, temel hak ve hürriyetleri, dini inançlarını yaşamayı ellerinden alamayacaktır. Mübarek günlerde tüm duamız bu yöndedir. Birleşmiş Milletler başta olmak üzere özellikle sözde insan haklarını savunan Avrupa, Amerika tüm devletler Çin hükümetine temel insan haklarını ihlal etmesi nedeniyle baskı kurmalıdır. Çin devleti işlediği bu suç nedeniyle uluslararası mahkemelerde yargılanmalıdır. TÜMSİAD ve beldemizde iş dünyası olarak masum Doğu Türkistan halkına yapılan zulmü yaşanan bu acının bir an önce durdurulmasını ve Doğu Türkistanlı soydaşlarımızın bir an önce huzura kavuşmasını diliyor ciddi manada istiyor ve rahatsızlığımızı dile getiriyoruz” dedi.