Ziraat Mühendisleri Odası Çorum  İl Temsilcisi Necati Gül, toprağın sadece insanlar için değil, bütün canlılar için vazgeçilmez bir yaşama ortamı, doğal bir mekan olduğunu söyledi.
Toprak Bayramı nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Gül, hayatın başlıca kaynağı olan toprağın önemi konusunda toplumsal aydınlanmayı sağlamak amacıyla, 1945 yılında yayınlanan 4760 sayılı Toprak Bayramı Kanununa göre, her yıl 11 Haziranı takip eden Pazar gününün "Toprak Bayramı" olarak kutlandığını belirtti.
Gül, bu çerçevede 11 Haziran tarihinin içerisinde yer aldığı hafta boyunca, toprağın kıymetli bir varlık olduğu, kaybedilmesi halinde geri kazanımının mümkün olmadığı, korunup gözetilmesi gerektiği yönünde halkın bilincinin güçlendirilmesine yönelik olarak her yıl Toprak Bayramı Haftası etkinliklerinin düzenlendiğini ifade ederek, "Besinlerimizi elde edebilmemiz toprağa bağlıdır. Bitkiler ancak topraktaki su ve besin maddelerini alarak büyüyüp gelişirler. İnsanlar ve hayvanlar dolaylı olarak besinlerini topraktan sağladıkları gibi onun üzerinde dinlenir, barınırlar" şeklinde açıklamalarda bulundu.
Gül, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
"Toprağın, tarımda önemi daha ilk çağlarda anlaşılmış olup, arkeolojik araştırmalar toprağın bitki yetiştirmek amacıyla kullanılmasının milattan en az 8000 yıl önce başladığına işaret eder. Toprak, üretimin temel dayanağını, zenginlik ve servetin gerçek kaynağını oluşturmaktadır.
Artan nüfusa ve gittikçe kıtlaşan miktarına bağlı olarak toprağın ekonomik değeri her geçen gün daha da artmaktadır. Toprak vazgeçilmez bir varlık, sadık bir yardır. Toprak Berekettir. İnancımıza göre yaradılış hammaddemizdir.
Kısıtlı toprak kaynaklarını erozyon ve diğer tarım dışı kullanımlarla elimizden gitmeden tarımda değerlendirerek, gelecek kuşaklara aktarmamız hepimizin sorumluluğundadır.
Unutulmamalıdır ki, topraklar kaybolduğunda yerine konulması mümkün olmayan ve gelecek kuşaklardan emanet aldığımız bir varlıktır. Bir santimi ancak 1000 yılda oluşabilen toprak varlığımızı koruyup kollayalım, bereketin kaynağını gelecek kuşaklarımıza kullanılabilir şekilde ulaştıralım."