11-17 Haziran tarihleri arasında kutlanacak Toprak Bayramı nedeniyle Çorum'da bir dizi etkinlik düzenlenecek.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Toprak Bayramı etkinlikleri kapsamında "Engelsiz Uçurtma Şenliği", "Doğa Yürüyüşü ve Gece Kampı" gibi etkinlikler yapılacak.
Mühendis Erol Sarı, Toprak Bayramı etkinlikleri hakkında bilgi verdi.
Sarı, yaptığı açıklamada şu bilgileri paylaştı:
"Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 1945 yılından bu yana her yıl 11-17 Haziran Haftasını "Toprak Bayramı" haftası olarak kutlamaktadır.
Bu kapsamda; Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü 2013 yılında Çorum da şehir merkezinde Çorum halkı ile, 2014 yılında Çorum Çiftçileri ve Toprak Bilimcileri bir araya getirerek kutladığı toprak bayramı etkinliğini; bu senede geleceğimiz olan öğrencilerle birlikte kutlayacak.
Etkinlik çerçevesinde; ana-ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde toprak konulu resim, kompozisyon ve şiir yarışması düzenlemiş ve Milli Eğitim Müdürlüğünce oluşturulan komisyonlar kanalıyla, kendi kategorilerinde il düzeyinde dereceye giren öğrenciler belirlenmiştir. 9 Haziran 2015 tarihinde, dereceye giren öğrencilerimize yönelik ödül töreni, Çorum Kültür Parkı'nda yapılacak olup, aynı zaman da sevgi evleri, Hürriyet İlköğretim Okulu tarım timinden oluşan Lider Çocuk Tarım Kampı öğrencilerinin yanı sıra diğer davetli öğrencilerimizin katılacağı “Engelsiz Uçurtma Şenliği” düzenlenecektir.
 Eserler tek tek incelendi. Umudumuz, geleceğimiz olan çocuklarımız ne güzelde işlemiş düşüncelerini, şiirlerle, resimlerle, yazıları ile;
Seslenmişler toprağa şiirleri ile; Rabia, Mehmet, Sena, Burcu, Leyla….kısaca tüm Çorumun her bir köşesinden.
 Dodurga İlçesi'nden Rabia Tatar; “Doğar doğmaz sende açtım gözümü” diye, haykırırken, Boş durur mu Hıdırlıkaltında ovada Mehmet Çelik haykırmış “Özüm” diye,
Esinlenmiş Aşık Veysel’den Sena Naçar seslenmiş; “Ey yüreği emekle yoğrulmuş yârim” diye,
Ne güzel işlemişler çocuklarımız toprağı, kimisi kendisine ham madde yapmış, kimi sevgili, kimi kumbarası….
Sormuşlar kim hasta etti. Neden ilaç veriyorsunuz topraklara diye. Rengarenk boyamışlar Sezgin, Ahmet, Dursun, Ali, Hasan….hayallerini,.
Dilara, Derya, Semanur… içini dökmüş kızlarımız kağıtlara, satır, satır, hece hece;
10-11 Haziran tarihinde ise; “Toprak Bayramında Hep Birlikte Doğadayız” Sloganıyla İskilip ilçemizde 1700'lü rakımların olduğu doğada kamp kuracağız, İskilip Kültür Turizm Doğa Sporları Kurtarma Derneği ev sahipliğinde; ateş yakacağız,  haykıracağız gece karanlığında bildiğimiz türküleri, şarkıları hep bir ağızdan. Toprak ana, misafir edecek bizi doğada; deresiyle, tepesiyle,
Alacak öğrencilerimizin birikmiş stresini,
Zirvede gökyüzünü yakalayacağız belki, uçurtmalarımızla;
Korna çalan arabalar olmayacak, yürüdüğümüz yollarda,
Hiç beton görmeyeceğiz, ayaklarımız çamur olacak…
Göreceğiz yollarda, börtü böcek,
Onlardır belki de oranın jandarması, polisi,
Güneşi hissedeceğiz, arayacağız çamlar altından süzülen güneş ışınlarını;
Belki üşüyeceğiz; belki de serinlemek için bulut arayacağız gökyüzünde;
Belki de anlayacağız; Kızılderili Reisi Seatle ‘nin ABD başkanına yazdığı mektubun ansiklopediler dolusu anlamı olan kısacık mektubunda ki derin anlamı;
Hatırlayalım mektubu;
“Beyaz adamın topraklarımızı satın alma konusundaki isteğini düşüneceğiz. Fakat benim halkım soruyor.
- Beyaz adam neyi satın almak istiyor? Gökyüzü nasıl satılır ya da satın alınır? İnsan havanın temizliğini, suyun şakırtısını, nasıl satabilir?
 Bu dünyanın her parçası ulusum için kutsal sayılır. Yağmurdan sonra parıldayan çam yaprağı, sahildeki kumsal, karanlık ormanlardaki sis, vızıldayan bir böcek, ulusumuzun düşünce ve yaşantısında kutsaldır.
 Biz bu toprakların bir parçasıyız ve onlarda bizden bir parçadır. Güzel kokan çiçek bizim kız kardeşimiz, kartal da erkek kardeşimizdir. Yüksek kayalıklar, yeşil çayırlar ve vücudumun ılık sıcaklığı hepsi aynı aileye aittir.
 Beyaz adam geçici olarak iktidardadır ve kendisini bütün dünyanın sahibi olduğu bir tanrı sanıyor.”
 Acaba ilkel toplum denilen Kızılderililere bu günkü hedeflenen yaşam tarzını yıllar öncesinden savundukları için haksızlık mı ediyoruz?
Evet sorunun cevabı maalesef evet.
Bu yüzden koruyalım topraklarımızı;
Kemiklerini sızlatmayalım atalarımızın;
Sızlatmayalım; Çanakkale'de, 276 kg'lık top mermisini tek başına kaldıran Seyit Onbaşının kemiklerini;
Sızlatmayalım; 13-14 yaşında çocuk yaşında gönüllü bombacı olan Ali Reşat’ın kemiklerini;
Üzmeyelim; vatan uğruna tamamı şehit olmuş 57.  alaydakilerin hatıralarını;
Üzmeyelim; Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını;
Üzmeyelim vatan için şehit düşmüş, Alilerin, Ahmetlerin, Fatmaların, Ayşelerin, kısaca tüm Mehmetlerin hatıralarını.
Düzenlenen yarışmada dereceye giren öğrencilerimiz için 9 haziran 2015 tarihinde İtfaiyenin altındaki Kültür Park'ta ödül töreni ve uçurtma şenliğine ve 10-11 Haziran 2015 tarihinde İskilip İlçemizde, İskilip Kültür Turizm Doğa Sporları Arama ve Kurtarma Derneği (İSDAK) rehberliğinde gece kampı ve doğa yürüyüş etkinliğimize; meslektaşlarımız, öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz kısaca çevreye duyarlı tüm Çorum halkımız davetlidir."