Şimdi çiğdem zamanı
banner1878

Havaların ılımanlaşmasıyla birlikte çiğdemler toprak üstünde boy göstermeye başladı.
Anadolu’da baharı müjdelemesi, bolluk ve bereket getirmesi açısından büyük bir öneme sahip çiğdem çiçeği, minicik boylarına rağmen eşsiz güzellikteki renkleriyle doğayı süslüyor.
Çiğdem çiçeklerinin yanı sıra kardelenler de kar yığınlarına inat güneşe gülümsemeye devam ediyor.

ÇİĞDEM AŞI GELENEĞİ
Çocuklar ise “çiğdem aşı” geleneğini sürdürüyor. Dikenli çalıya çiğdem çiçeklerini dizerek köylerde maniler söyleyerek ev ev gezen çocuklar, topladıkları bulgur, yağ ve tuz gibi gıdaları hep birlikte çiğdem aşı yaparak kaşıklıyor. Belirlenen bir evde toplanan çocuklar, çiğdem yumrularını ve yapraklarını bulgur pilavına katarak çiğdem aşı yaparlar, sonra da hep birlikte eğlenerek yerler. Bu gelenek, birçok köyde yaşatılmaya devam ediyor.
Anadolu’da 40 kadar türü yetişen çiğdem, nişasta ve şeker içeren kökleriyle ilkbaharın müjdecisi olan yiyeceklerdendir. Çiğ de yenebilen yumrular hem yemeklere girer, hem de tatlılara. Çiğdem aşı, çiğdem pilavı, çiğdem sütlüsü (tatlı) en bilinen yemekleridir. Yemek ve tatlıların dışında külde pişirilebilir. Karadeniz Bölgesi’nde una bulanıp kızartması yapılır.
Çiğdem, 4-7 yapraklı, sonbaharda çiçek açan, çok yıllık otsu bir bitkidir. Çiçekler sarı ya da mavimsi leylak renkli, 6 parçalı, stamen 3 tane, stilus çok parçalı. Yumrunun üstü koyu kahve renkli ve kafes görünüşünde bir kabuk ile kaplıdır.

Yayla Haber

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.