Çorum Sosyal Güvenlik İl Müdürü Duran Cesur, SGK’ya kesinleşmiş mahkeme kararı sonucu borcu olanlara yapılandırma imkanı getirildiğini bildirdi.
Cesur, "Geçici 64'üncü maddenin üçüncü fıkrası kapsamında maddede öngörülen yapılandırma hükümlerinden yararlanabilmek için; 31/07/2015 tarihine kadar (bu tarih dahil) sosyal güvenlik il müdürlükleri ve/veya sosyal güvenlik merkezlerinde bulunan hukuk servislerine yazılı başvuruda bulunulması gerekmektedir" dedi.
Duran Cesur, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:
"Bilindiği üzere 6645 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Dair Kanun 23/04/2015 tarihli ve29335 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
İşverenlerin ve/veya üçüncü şahısların, 31/12/2014 tarihine kadar (bu tarih dahil) meslek hastalığı, hastalık , malullük, adi malullük ve ölüm halleri ile sigortalıya, genel sağlık sigortalısına veya bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilere yönelik fiiller nedeniyle kesinleşmiş mahkeme kararı sonucu ödemekle yükümlü bulundukları her türlü borçlarının yapılandırılmasına imkan tanınmıştır.
Geçici 64'üncü maddenin üçüncü fıkrası kapsamında maddede öngörülen yapılandırma hükümlerinden yararlanabilmek için; 31/07/2015 tarihine kadar (bu tarih dahil) sosyal güvenlik il müdürlükleri ve/veya sosyal güvenlik merkezlerinde bulunan hukuk servislerine yazılı başvuruda bulunulması gerekmektedir.
Borçluların başvuru sırasında altı, dokuz, on iki, veya on sekiz eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih etmeleri gerekmek olup, tercih edilen taksit süresinden daha uzun bir sürede ödeme yapılamayacaktır.
Tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle ikişer aylık dönemler halinde ödenecek taksit tutarı hesaplanacaktır. Ancak, tercih edilen süreden daha kısa sürede ödeme yapılması halinde ödenecek tutar ilgili katsayıya göre düzeltilecektir.
Kesinleşmiş kararda yer alan asıl alacak için ayrı, yargılama giderleri ile vekalet ücreti için ayrı hesaplanacaktır. Yargılama giderleri ve vekalet ücreti yönünden taksitle ödeme imkanı getirilmemiş olup, peşin ödeme halinde peşin ödeme tarihinde, taksitle ödeme halinde ise son taksit tarihinde ödenecektir.
Yapılandırma başvurusundan önce kararın icraya intikal ettirilmesi halinde ise 6098 sayılı Borçlar Kanunun 100. Maddesi kapsamında icra vekalet ücreti ve icra masrafları yapılandırılan borcun peşin ödenmesi halinde peşin ödeme tarihinde, taksitle ödenmesi halinde ise ilk taksidin ödenme tarihinde defaten ödenecektir.
Kanun hükmüne göre; “Ödeme hakkının kaybedilmiş olması halinde, borçlular ödedikleri tutar kadar bu madde hükmünden yararlandırırlar.”
“Bu maddeye göre ödenecek alacaklarla ilgili olarak tatbik edilen hacizler yapılan ödemeler nispetinde kaldırılır ve buna isabet eden teminatlar iade edilir.”
Taksitle ödeme yolu tercih edilmiş olmasına rağmen, bir takvim yılı içinde yasal süresinde ödenmemiş veya eksik ödenmiş ikiden fazla taksitin bulunması ya da bir takvim yılında ikiden fazla olmamakla birlikte ödenmemiş veya eksik ödenmiş taksitlerin en geç son taksiti izleyen ayın sonuna kadar ödenmemesi halinde, ödenmeyen taksitler yönünden Geçici 64 üncü maddede öngörülen hükümlerden yararlanma hakkı kaybedilmiş olacaktır."