Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan ve yönetim kurulu üyeleri, tarım arazilerindeki kuraklığı yerinde inceledi.
Beklenen yağışların olmaması nedeniyle çiftçinin ektiği ürünlerin yeşerip çıkmadığını ve çiftçilerin kuraklık riski ile karşı karşıya geldiğini ifade eden Çorum Ziraat Odası başkanı Mehmet Sayan, çiftçinin desteklemelerden dolayı sertifikalı ektikleri ürünleri bozup yerlerine alternatif ürünlerde ekemediğini kaydetti.
Sayan, “çiftçilerimiz eğer sertifikalı aldığı ürün bitmediğinden bozup yerine alternatif ürün ektiği takdirde hem ürünün bitip bitmeme konusunda riske girecek, hem de sertifikalı tohum desteğinden yararlanamayacaklardır” ifadesini kullandı.
Geçen yıl kuraklıktan dolayı borç ertelemesi olduğunu, ancak tarım sigortası yaptıramayan çiftçilerin borçlarının ertelenmediğini hatırlatan Mehmet Sayan, açıklamasında şöyle dedi:
“Bu sene ürünler bitmediği için bitmeyen ürüne çiftçilerimiz % 50 devlet destekli tarım sigortasını yaptıramamaktadır.
Bu sebepten dolayı çiftçilerimiz hem sigorta yaptıramamakta hem de geçen sene olduğu gibi kuraklıktan dolayı borç erteleme bu senede çıksa dahi eğer kanun tasarısında sigorta şartı aranırsa tarım sigortası yaptıramadıkları için borçları da ertelenememe riski ile karşı karşıya gelmişlerdir.
Bu arada çiftçilerimizin de çok tedbirli hareket etmeleri de önemlidir.
Mevcut ektiği ürünlere güvenerek traktör, alet ekipman alımı gibi ve gerekse bankalardan kredi alma gibi borca girmemeleri gerekmektedir.
‘İlkbaharda çıkış yapmayan buğday tarlalarını bozup başka mahsul ekmek suretiyle borçlarımı öderim’ diye düşünmemesi gerekmektedir.
Zira kış yağışlarının olmaması ilkbaharda da toprakta yeterli nem (tav) olmayacak demektir. Tavı olmayan toprağa da yeni bir mahsul ekmek boş yere masraf ilave borçlanma demektir.
Çiftçilerimiz senelerdir kredi borçlarını yapılandırarak ertelenmiş olup biriken borçlar her sene faizi ile birlikte katlayarak artmıştır. Buna nazaran da kredi çekip tekrar borçlanmaları ileride ödenemeyecek borç yüklerine sebebiyet verecektir.
Çorum olarak acil eylem planı hazırlanmalı, ülkemiz ve çiftçilerimiz açısından önüne geçemeyeceğimiz krizlerden kurtulmanın yolları aranmaktadır.”