Çorum İl Emniyet Müdürlüğü tarafından park yasağı ve il sınırları içerisinde hangi alanların park yeri olacağı, yol üzerinde park disiplininin bozulması veya işgal edilmesi durumunda, uygulanacak cezai müeyyideler ve araçların kaldırılması esas ve usullerine ilişkin hususlar ilgili mevzuatta düzenlendiği kaydedildi.

Bu bağlamda; 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 59, 60, 61 ve 62 incimaddeleri ile Karayolları Trafik Yönetmeliğinin duraklama ve park etmeninyasaklandığı haller ve yerler belirtilmiş, bu madde hükümlerine uymayan sürücülerinpara cezası ile cezalandırılacağı, yasaklara aykırı park edilmiş araçların ise trafikzabıtasınca kaldırılabileceği belirtildi.Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 119, 120, 121 ve 122. maddelerinde ise parketme yasaklarına uymayan araçların hangilerinin kaldırılacağı, araçların kaldırılmasıesas ve usulleri, tarafların sorumlulukları ile otoparkların belirlenmesi ve araç çekme işlemlerindeki masrafların tespitine ilişkin hususlar açıklandı.

Bu kapsamda, “Trafikten sorumlu kuruluşlar ve görevlilerce standart bir anlayışlave kanunun amacına uygun hareket edilmesi, araç sahipleri ve sürücülerin yanı sıratrafikte bulunan tüm yol kullanıcılarının haklarının istisnasız korunması, yaşanabilecekkeyfi uygulamaların ve olumsuzlukların önüne geçilmesi amacıyla;Belediye otobüsü, taksi, dolmuş, tramvay gibi yolcu taşıtlarının duraklarına 15 mmesafede,yaya kaldırımı ve geçitlerine, okul geçitlerine, kamu kurum ve kuruluşları ile hastane, sağlık kuruluşu, garaj, park, konut gibi yerlerin giriş ve çıkışlarına 5 m mesafede, usulüne uygun olarak park etmiş araçların ikinci sıra yanına, kavşak içlerine ve kavşaklara 5 m mesafede, tünel girişlerine, köprü girişleri ve üzerine, yangın musluklarının bulunduğu yerlere 5 m mesafede, engelliler için ayrılan park yerlerine park etmiş araçlar, trafik düzeni ve güvenlik bakımından tehlike oluşturacak şekilde bulunan ve kaldırılması gereken araçlar çekilecektir

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 119, 120, 121 ve 122. maddelerindekapsamanda kurtarıcı marifetiyle çekilecektir. Vatandaşlarımız tarafından, çekilen araçlarına yönelik olarak bilgilendirme yapılması amacıyla; www.egm.gov.tr adresinde yer alan “Trafik Cezası Ve Otopark Sorgulama modüllerinde Otoparka Çekilen Araç Sorgulama işlemleri yapılabilecek.

Araç sahiplerinin E-Devlette kaydı var ise elektronik posta adresine E-Devlet mobil uygulamasını indiren kullanıcıların ise cep telefonlarına araçlarının çekildiği otopark bilgileri gönderilecektir. Vatandaşlarımızın her zamanki gibi trafik güvenliğine yönelik olumlu destek sağlayacağı şeklinde değerlendirilmektedir" denildi.