Çorum Türk Ocakları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Çağlar, Çorum Şeker Fabrikası’nın da aralarında bulunduğu 14 fabrikanın özelleştirilmesine karşı olduklarını dile getirerek, “Özelleştirmede temel kriter, ‘Millilik’ olmalıdır” dedi.

Çağlar, Şeker Fabrikalarının özelleştirmesi kararının iyi düşünülmesi gerektiğinin altını çizerek, “Şeker Fabrikalarının Özelleştirilmesi kararının iyi düşünülmemiş, yerlilik ve millilik kriterine uygun düşmeyen bir karar olduğu izlenimi çıkıyor ortaya. Etrafımızın düşmanlarla çevrildiği ve ciddi anlamda beka sorununun yaşandığı coğrafyamızda güçlü olmanın yolu, gıda alanı ile birlikte yukarıda belirtilen stratejik alanlarda sergileyeceğimiz milli duruştan geçer” şeklinde görüş bildirdi.

Türkiye’nin küresel savaşın hedefi ve öznesi haline geldiğini kaydeden Çağlar, “Ülke olarak, savunma sanayi, bilim ve teknoloji ya da gıda sektörü gibi stratejik alanlarda yerli ve milli bir duruş sergileme mecburiyetimiz olmalıdır. Yaşadığımız konjonktürde, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi konusunda bize, akıllı adımlar atma, aklıselim ve çok yönlü düşünme ve milliliği ön plana çıkarma sorumluluğunu da yüklemektedir” dedi.

Geçmiş yıllarda bazı kurumların da özelleştirildiğini, bu özelleştirme ile Türkiye’nin kar değil de zarar ettiğini ifade eden Çağlar, yayınladığı basın açıklamasında şunları dile getirdi;

“Geçmişte Türkiye Süt Endüstrisi Kumu ve Et ve Balık Kumlarının özelleştirilmesindeki hataları tekrar etmemeliyiz. Kaldı ki bu alanlarda yapılan hatalar yetkililerce de bu gün kabul edilmektedir. Artık, yanlışı yanlışla düzeltmenin hiç kimseye faydası yoktur. Özellikle işsizlik oranının arttığı ülkemizde, söz konusu bu özelleştirme işsizlik oranının derinleşmesine sebep olacak ve toplumsal huzuru olumsuz yönde etkileyecektir. Yetkililerce özelleştirme kararının, bu gerekçeler doğrultusunda yeniden ele alınacağını umut ediyoruz.”