Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Yönetim Kurulu Toplantısı Samsun OKA toplantı salonunda gerçekleştirildi.
Toplantıya OKA Yönetim Kurulu Başkanı Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Vali Sabri Başköy, Amasya Valisi A.Celil Öz, Tokat Valisi Mustafa Taşkesen ile Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz,  Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir,  Samsun İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Karakurt, Amasya İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Çittir, Çorum İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Eker, Tokat İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Elibol, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen ve diğer yönetim kurulu üyelerinin katıldı.
OKA Yönetim Kurulu Üyeleri, toplantı öncesi OKA Proje Değerlendirme Ofisinde incelemelerde bulunup, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen’den projelerin değerlendirilmesi konusunda bilgi aldı.
OKA Yönetim Kurulu Başkanı Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, OKA Yönetim Kurulu Toplantısının açılışında yaptığı konuşmasında, “OKA Yönetim Kurulu Başkanlığı her yıl dönüşümlü olarak ajansımıza üye bir ilin valisi tarafından yürütülmektedir. Ocak 2013 tarihinden itibaren OKA Yönetim Kurulu Başkanlığını Samsun Valiliğimiz üzerine almış bulunuyor. Bugün Samsun’da gerçekleştirdiğimiz OKA Yönetim Kurulu Toplantısına ev sahipliği yapmaktan büyük bir mutluluk duyuyor, hepinize hoş geldiniz diyorum.
Kalkınma ajansımız kurulduğu günden bu yana bölgemizin kalkınması adına ve bölgesel eşitsizliğin giderilmesi adına önemli çalışmalar yapan bir kalkınma ajansıdır. Ajansımız bu güne kadar birçok mali destek programını başarı ile yürütmüştür. 2013 yılında yine kalkınma ajansımız tarafından proje çağrısına çıkılmıştır.  Konu ile ilgili çalışmalar da kamuoyuyla paylaşılmıştır. Bu konu ile ilgili son başvuru tarihi 4 Mart 2013 tarihidir. Bu çağrılara proje başvurusunda bulunacak proje sahipleri 4 Mart 2013 günü saat 17.00’e kadar başvurularını gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Zira belirlenen bu tarihten sonra yapılan başvurular ajansımızın kuralları gereği kabul edilmeyecektir. Başvurularla ilgili bu konu geçtiğimiz dönemlerde zaman zaman sorun olarak karşımıza çıkmıştır. Bu sebepten dolayı proje başvurusunda bulunacak proje sahiplerini, başvurularını son güne bırakmamaları konusunda uyarıyor, bu konuyu da kamuoyuyla paylaşmakta yarar görüyoruz.
2013 yılında uygulanacak olan ve toplam hibe bütçesi 6 milyon lira olan ‘Dezavantajlı Gruplara Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı’ ile, toplam bütçesi 2 milyon lira olan ‘Dezavantajlı Gruplara Yönelik Sosyal İçerme Mali Destek Projesi’ için son başvuru tarihinin de 4 Mart 2013 saat 17.00 olduğunu hatırlatmakta yarar görüyorum.
2013 yılında ajansımızın öngördüğü mali destek programları genelde dezavantajlı grupları hedef olarak alan mali destek programlarıdır. Bu konuda TR 83 bölgesinde çalışmalarını yürüten kurum ve kuruluşların gerek küçük ölçekli altyapı projelerine, gerekse sosyal içerme projelerine önem vermelerini ve bu konuda proje hazırlayıp başvurmalarını beklemekteyiz. Bu konudaki başvurular bağımsız değerlendirme uzmanları tarafından değerlendirilecek ve ajansımızın yönetim kurulu tarafından yapılacak değerlendirme sonrasında kazanan projeler açıklanacaktır. Bu projeler tamamen objektif olarak değerlendirilecektir.
Bölgemizin gelişmesi adına uygulanan  başka bir destek aracı da 'Doğrudan Faaliyet Desteği’dir. 2013 yılında toplam hibe bütçesi 500 bin lira alan bu programda proje başına verilen ajans desteği azami 75 bin liradır. Yine bölgemizin gelişmesi için önem verdiğimiz bir başka mali destek programı da ‘Teknik Destek Programı’dır. Bu projenin 2013 yılı  toplam hibe bütçesi 350 bin lira olmakla birlikte, proje başına verilen ajans desteği 15 bin liradır. Yıl boyunca proje kabul edilecek bu programlara tüm ilgili paydaşlarımızın önem vermesini ve hazırladıkları projeleri ajansımıza sunmalarını bekliyoruz. Bu gün yaptığımız yönetim kurulu toplantısında sekiz gündem maddemiz vardır. Bu maddeler üzerinde görüşmeler yapıp değerlendirmelerde bulunup çalışmalarımızı tamamlayacağız’’ dedi.
2013 yılı boyunca uygulanacak olan doğrudan faaliyet desteği, teknik destek programı, güdümlü projeler ile beraber mali destek programlarının uygulama süreçleri ve ilerleme raporlarının ele alındığı, OKA Yönetim Kurulu toplantısı, diğer gündem maddelerinin görüşülmesi ve karşılıklı yapılan değerlendirmelerin ardından sona erdi.