Çorum Ülkü Ocakları Başkanı M. Yavuz Ünlü, 21 Mart Nevruz Bayramı ile ilgili yayınladığı mesajında, “Nevruz tartışmasız Türk bayramıdır” diye kaydetti.

21 Mart geceyle gündüzün eşit olduğu ve kuzey yarım kürede günlerin uzamaya, gecelerin kısalmaya başladığı ekinoks tarihlerinden birisi olduğuna değinen Ünlü, “Bu tarih en eski çağlardan beri Türk toplulukları tarafından bahar bayramı olarak kutlanmıştır. Bugün de Altay'lardan Balkan'lara kadar hemen bütün Türk dünyasının Nevruz, Navrız, Noruz, Sultan Nevruz, Mart Dokuzu gibi adlar verdiği ve çeşitli etkinlikler, ritüeller eşliğinde kutladığı Nevruz Bayramı; baharın gelişini, tabiatın uyanışını müjdelemektedir. Rivayetlere göre Türklerin demirden dağı delerek Ergenekon'dan çıkışı bugüne denk geldiği için Nevruz Türk kültürü açısından çok önemli bir yere sahiptir. Yeni gün anlamına gelen Nevruz, Farsça nev ve ruz sözcüklerinin bir araya gelmesiyle oluşmuş olsa da sanıldığının aksine Fars kültürünün değil öz be öz Türk kültür dünyasının bir ürünüdür. Bunun en büyük kanıtı da yine Nevruz terkibinde saklıdır. Biz Farslardan aldığımız kültür malzemelerinde genellikle Farsça gramer yapılarını korurken Nevruz terkibini Türkçenin gramer yapısına göre oluşturmuşuz. Bu da Nevruz'un tartışmasız Türk bayramı olduğunu kanıtlamaktadır.

Umut ediyorum ki Nevruz bu yıl; 1919'un yüzüncü yılında Türk dünyasına yeni bir baharın, kutlu bir uyanışın, mukaddes bir diriliş ve derilişin muştulayıcısı olarak gelir” ifadelerini kullandı.