Çorum Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Mahmut Atalay Gençlik Merkezi, Çorum Özel Pınar Sağlık Meslek Lisesi'nde, İstiklal Marşı'nın kabulünün 95. yıldönümünde "12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Programı" düzenledi.
Programa; Araştırmacı-Yazar Kerim Çırakoğlu, Özel Pınar Sağlık Meslek Lisesi Müdürü Ahmet Tığlı, Gençlik Merkezi Müdürü Mehmet Tığlı, Gençlik Liderleri ve Gençlik Merkezi üye gençleri katıldı.
Araştırmacı-Yazar Çırakoğlu, hazırladığı Mehmet Akif Ersoy’un hayatı, kişiliği, vatana, bayrağa ve gençliğe bakış açısını içeren sunumu paylaştı. Akif’in, "Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırtmasın" sözleri ile konuşmasına başlayan Çırakoğlu, Akif’in güçlü bir şahsiyete sahip olduğunu vurguladı.
Çırakoğlu, "Doğruluk, ahde vefa, haksızlık karşısında susmamak, merhametli olmak, cehaletten uzak olmak özellikleri ile önemli bir şahsiyet olan Mehmet Akif Ersoy milli ve manevi değerlerin müdafaasında sert ve tavizsiz tutumu ile tanınırdı" dedi.
Kurtuluş Savaşı'nın başlarında, İstiklâl Harbi'nin milli bir ruh içerisinde kazanılması imkânını sağlamak amacıyla Maarif Vekaleti'nce, 1921 yılında bir güfte yarışmasının düzenlendiğini ve bu yarışmaya 724 şiirin katıldığını söyleyen Çırakoğlu, şiirlerin bir kurul tarafından titizlikle incelenip 6 tanesinin ayrıldığını ama hiçbirinin beğenilmemiş ve marş olacak değerde bulunmamış olduğunu kaydetti.
Çırakoğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
"O zaman Burdur Milletvekili olan Mehmet Akif’in para ödülünden rahatsızlık duyduğu için yarışmaya katılmadığı öğrenilmiş. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi şairin Meclis’teki sıra arkadaşı Balıkesir Milletvekili Hasan Basri Bey’in yardımını istemiştir. Hamdullah Suphi böyle bir marşın ancak, Safahat nâzımı şâir Mehmet Akif tarafından yazılabileceğine inanmış ve 5 Şubat 1337, Milâdî 1921 tarihinde kendisine "Pek aziz ve muhterem efendim'' diye başlayan mektubu yazmıştır. Bu mektubun yazılmasından bir ay bile geçmeden milletin istediği İstiklâl Marşı yazılmış ve kahraman orduya ithaf olunmuştur.

İSTİKLAL MARŞI, ÖLÜM-KALIM MÜCADELESİNİN ŞİİRİDİR
İstiklal Marşı'mız her şeyden önce ölüm kalım mücadelesinin şiiridir. O yıllarda yaşanan kaygılar, düşmana karşı hissedilen cesaret, ordumuza duyulan ümit, başarıların getirdiği gurur bütün bir milletin duyguları İstiklal Marşı'nda tezahür etmiştir. "Mehmet Akif’in gözünden genç; Çanakkale’deki ruhtu, gençlik Sakarya’daki kahramanlıktı.’’
Katılımcılar, İstiklal Marşı yazarı Ersoy ve İstiklal harbini sürdürerek bağımsız Türkiye'yi oluşturan kahramanların her birisi için Fatiha-i Şerife okudular.
Özel Pınarı Sağlık Meslek Lisesi Müdürü Ahmet Tığlı, bu güzel sunumundan dolayı Araştırmacı-Yazar Kerim Çırakoğlu'na teşekkürlerini sundu.
Tığlı, ayrıca Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Mahmut Atalay Gençlik Merkezi’ne de bu programa vesile oldukları için teşekkür etti.
İstiklal Marşının öğrencilerle birlikte okunması ile program son buldu.