Çorum İl Müftü Yardımcısı Yusuf İzzettin Kara, kurbanlık hayvanlara eziyet edilmemesi gerektiğini belirterek, "Kurban edilecek hayvanı kesecek bıçak hayvanın gözü önünde bilenmemeli" dedi.
Kara, yaptığı açıklamada, Allah'a yaklaşmak için her yıl Kurban Bayramı'nda kurbanlık hayvanların keskin bir bıçakla kesilmesi gerektiğini söyledi.
Kurban kesiminin usulüne uygun olarak yapılmasının önemine dikkat çeken Kara, kıbleye doğru çevrilen hayvanın sol tarafına yatırılması gerektiğini ve kesimin ardından canının çıktığından emin olmak için bir süre bekletilmesi gerektiğini ifade etti.
Allah'a kurban edilecek hayvanların kusurlarından arındırılmış, fiziki olarak özürü bulunmayan hayvanlardan seçilmesi gerektiğini vurgulayan Kara, "Allah'ın bizim keseceğimiz kurbanın etine ya da akıtılacak kana ihtiyacı yok. Kesilen kurbanlarla Allah'a ulaşmak amaçlanıyor. Kurbanlarla Allah'a bağlılık gösteriliyor. O zaman Rabbımıza sağlıklı ve güzel hayvanlar kurban edilmeli" dedi.
Kara, çok ortakla kurban kesimleri konusunda da şu bilgileri verdi: "Büyükbaş hayvan 7 ortakla kesilebilir. Ancak 7 kişinin de niyeti Allah rızası için kurban kesmek olmalıdır. Ayrıca adak ya da akide kurbanları da Kurban Bayramı'nda kesilebilir. Kesilen kurbanın üç parçaya ayrılacağı unutulmamalıdır. Kurban aile, yakınlar ve ihtiyaç sahipleri arasında pay edilmeli. Ancak eğer aile kalabalıksa ve sadece evlerine Kurban Bayramı'nda et alabiliyorlarsa başkalarına dağıtmayabilirler. Kurban alırken büyükbaş hayvanın kameri aylara göre 2 yaşını, küçükbaş hayvanın da 1 yaşını doldurmasına dikkat edilmeli. Hayvan hassasiyetle kesilmeli. Hayvanlar gözleri açık şekilde birbirlerinin gözün önünde kesilmemeli. Kurban edilecek hayvanı kesecek bıçak hayvanın gözü önünde bilenmemeli."