CHP Belediye Meclis Üyesi Semrin Kaleli, 2019 performans programı ve 2018 yılı performans programının gerçekleşmesindeki en dikkat çeken konunun, eski Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’nün görevden alınmasının 1 yılı heba ettiğini kaydederek, “Çorum’umuza olumsuz yansımış. Kaybeden, kentimiz ve kentlimiz olmuş” dedi.

Çorum Belediye Meclisi Kasım ayı oturumu bugün düzenlendi.

Toplantı da gündem dışı söz alan CHP Belediye Meclis Üyesi Semrin Kaleli, Çorum Belediyesi’nin 2019 bütçesi hakkında açıklamalarda bulundu.

Çorum Belediyesi’nin 2019 bütçesi hazırlanırken muhalefet partilerin görüşünün alınmadığını kaydederek, “Ah Başkanım, yine 2 gün önce geldi gündem, 2019 Performans Programı da 3 gün önce. Birlikte yönetelim diye çıktığımız yolda, niye hep geride bırakılıyoruz. 2019 hedeflerimizi birlikte koysak, ne güzel olurdu, örnekte olurdu tüm yerel yönetimlere.

Biz sizin koyduğunuz hedefler üzerinden dar zamana rağmen incelememizi yaptık ve buradan aktarmak istiyoruz görüşlerimizi.” dedi.

ASPM’NİN SIĞINMA EVİ KÜÇÜK VE YETERSİZ

Çorum’da bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü’nün sığınma evlerinin küçük ve yetersiz olduğunu ifade eden Kaleli, “5393 sayılı, Belediye Kanunu, Madde 14 de diyor ki,

Nüfusu 100.000 üzerindeki belediyeler, kadınlar ve çocuklar için konukevleri açmak zorundadır. Çorum Belediyesi açmadı konuk evi. İhtiyaç olmadığını öne sürerek.

İhtiyaç var arkadaşlar. Hem de çok ihtiyaç var. Öncelikle kendi kadınlarımız, sonrasında mülteci kadınlarımız için. ASPM’nin sığınma evi küçük ve yetersiz. Bu konunun ivedilikle 2019 Performans Programına alınmasını rica ediyoruz” diye konuştu.

KENDİ VATANDAŞIMIZA HİTİT UYGARLIĞINI TANITALIM

Çorum Belediyesi olarak düzenlenen kültür-sanat etkinlikleri kapsamında Çorum’da bulunan Hitit uygarlıklarının da tanıtılması gerektiğini ve bunun 2019 bütçesinde yer almasını isteyen Kaleli, “Hititlerin merkezi olan Çorum’u gelecekte bölgenin cazibe merkezi yapmak ve Çorum’u marka kent haline getirmek. Gerçekten kulağa çok hoş geliyor ama planlanan kültür-sanat etkinlikleri içinde Hititler başlığı taşıyan hiçbir etkinlik göremiyoruz. Neden Urfa Sıra Geceleri düzenliyoruz? Neden onun yerine kendi kültürümüzü gençlerimize aşılamaya odaklanmıyoruz.

Örneğin, Çorumluların sizce yüzde kaçı görmüştür Hattuşa ve Alaca’yı? Benim çevremdekilerin inanın çoğu görmemiş. Önce kendi kültürümüz ve tarihimizi pekiştirmemizin, bizi biz yapan değerleri sağlamlaştıracağı inancındayız.” dedi.

LEHTE SONUÇLANMA DAVA ORANI % 27

Belediye aleyhine açılan davalarda lehte sonuçlanma oranının % 27 olduğunu belirten Kaleli, “Bu oran, belediye tarafından yapılan işlemlerin hukuki olmadığını mı gösteriyor? Belediyemizin mali kayıplarını 400.000 TL mahkeme ve harç gideri ödeyerek mi engelleyeceğiz?” diye sordu.

ŞİKAYETLER %7 ARTTI VE MEMNUNİYET %10 AZALDI

Şehre ilişkin kararlarda vatandaşların katılımını sağlamak hedefiyle yaptıkları ankette 2018 yılında şikayetlerin %7 arttığını ve memnuniyetin %10 azaldığını gördüklerini kaydeden Kaleli, konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Nedenleri hakkında bilgi almak isteriz. Hizmet alan tüm bireylerin talep ve beklentileri doğrultusunda, hizmetleri katılımcı planlamak ve vatandaş ile iletişimi güçlendirmek. 820.000 TL’lik bir harcama kalemi ve hizmet alımını kapsıyor. Bu ekibin çalışmalarının mercek altında tutulmasını, kesinlikle apolitik bir yaklaşım içinde olmalarının çok önemli Olduğunu ve doğru bilgi akışının sağlanması konusunda hassasiyetlerinizi bekliyoruz.

EĞİTİM VERİLEN PERSONEL ORANI %7 YE GERİLEMİŞ

Personelimizin bilgi ve beceri düzeyini arttırmak için eğitim olmazsa olmaz. Eğitim verilen personel oranımız, %47 den, %7 ye gerilemiş.

Yine aynı kategoride, sosyal aktivitelere katılmayan ve ödüllendirilmeyen personel için, % 70 oranındaki memnuniyet oranı, mükemmel bir başarı.

Yol ve tretuvar yapım, bakım, onarım faaliyetleri için, personel hizmet alımı kaleminde 12 ay için, 250 kişilik personel hizmet alımı kişi ve ay olarak hesaplandığında belediyemize aylık kişi başı 5.000 Tl yük yüklemekte. Hammadde harcamamız da 14 milyon 800 bin TL. Müdürlüğümüz hassas bir bütçeleme yapmamış gibi görünüyor. Rakamlar biraz afaki değil mi?

Ekonomimizin bu denli zorlandığı günlerde, toplu taşıma kullanımımız 206.000 azalmış. Nedenleri üzerinde durulması gerekiyor. Araç, durak ve benzeri hangi etkenler kullanım oranını azaltmış olabilir?

TRAFİK TIKANIKLIĞI PROBLEMİMİZ DEVAM EDİYOR

Çorum’daki en önemli sıkıntımız, trafik ve araç oto park problemi. 1 yılda Çorum da kaç araç, trafiğe eklenmiştir bilmiyorum ama otopark kapasite artışı hedefimiz, mevcut 2.233 adetten- 2.865 araca çıktığında, sadece 633 arca daha yer açmış oluyoruz. Bence bu rakam yeterli olmayacak, araç park ve akabinde oluşan trafik tıkanıklığı problemimiz artarak devam edecek gibi görünüyor.

PARKLARIN GÜVENLİKLEŞTİRİLME BÜTÇESİ 2 KAT ARTTIRILMALI

Park ve Bahçeler konusundaki en önemli konu Güvenlik. Kentlerde, tehlikeyi en çok barındıran ve gençler arasında yayılan uyuşturucu, bali vb bağımlılığı parkların güvenliği konusunda daha da önemli hale getiriyor. Kentimizdeki suç oranı diğer şehirlere göre bir nebze daha rahatlatıcı da olsa, Parkların güvenlikleştirilmesi bütçe kalemini 2 kat arttırmanızı talep ediyoruz.

HAYVAN SEVERLER TİM’İ KURULMALI

Hayvan dostlarımız ve çevre için tehlike boyutları konularında, hayvansever dernekleri ve toplulukları ile ortak çalışmalar yapılıyor mu? Bu konuda gönüllü hayvan severler ile kurulabilecek bir TİM kentimizi hayvan dostu bir şehre bürüyecektir.

KARASİNEKLERLE MÜCADELEDE TEBRİK EDİYORUM

Sayın Başkan, sizi ve Temizlik İşleri Müdürlüğümüzü, yürüttüğünüz vektör canlılarla özellikle karasineklerle mücadele konusunda tebrik etmek istiyoruz.

Çevre ve atık yönetimi konusunda, 2019 ve takip eden yıllarda Belediyemizin daha hassas projeler yürütmesini temenni ediyoruz. Son günlerin en güzel projelerinden biri olan ve Emine Erdoğan tarafından yönetilen, 0 Atık Projesinin içinde Çorum Belediyesinin de yer almasını dileriz.

Caddeleri-sokakları yıkanan şehir imajımızı daha da yukarılara taşımak olmalıdır amacımız.

BİLİM KONULU ETKİNLİK PLANLAMASI YOK

Faaliyetler alanında yine Bilim konulu etkinlik planlaması görmüyoruz maalesef. Bilimi çocuklarımıza aşılamaz ve özendirmezsek, ne ilk 10 ekonominin içine girebiliriz ne de gelişmiş ülkeler kategorisinde yerimizi alabiliriz.

2019 Performans Programı ve 2018 yılı gerçekleşmelerindeki en dikkat çeken konu, belediye başkanımızın görevden alınmasının 1 yılımızı neredeyse heba ettiği. Lütfen yanlış anlamayın, kalınan yerden devam etme konusundaki azim ve iyi niyetinizi bütün kamuoyu görüyor ama hedeflerimize ulaşma konusunda, görevden alınma Çorum’ mu muza olumsuz yansımış. Kaybeden, kentimiz ve kentlimiz olmuş.

2019 yılının Mart ayında da yerel seçim yapılacağını hesaba kattığımızda, Çorum görevden alınma sürecinde ve yeni yönetimle birlikte 2 yıllık hedeflerine ulaşamamış olacak.

2019 da seçilecek yeni yönetime başarılar diliyoruz."