Çorum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kentte bulunan çiftçileri, Konya’da düzenlenen Tarla Günü’ne götürdü.

Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde dün gerçekleştirilen Kuraklığa Dayanıklı Yeni Buğday Çeşitlerin Tanıtıldığı Tarla Günü’ne İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Sarı, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, Çorum Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Ahmet Pehlivan, Çorum İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yılmaz Kaya, ilçe ziraat odaları başkanları ve çiftçiler katıldı.

Gezide tarım makinaları üreticisi Komel ve Özdöken Firmalarının ürünleri yakından inceleyen Çorum heyeti, deneme sahalarını da gezme fırsatı buldu.

100 yılı aşkındır Konya’da tarımsal alanda önemli başarılara imza atmış Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından son yıllarda geliştirilen kuraklığa dayanıklı, su kullanımı etkinliği yüksek verimli ve kaliteli hastalıklara dayanıklı yeni 20 adet buğday, arpa, yulaf ve tiritikale çeşidi ve 20 adet çeşit adayı tanıtımı yapıldı.

Tarla Günü’nde, yeni geliştirilen kuraklığa dayanıklı sadece bununla kalmayan kuru alanda ekilen, Nisan, Mayıs’ta yağış olduğundaki gibi verimli olan buğdaylar incelendi.

Programda tanıtılan kuraklığa dayanıklı, yüksek verimli ve kaliteli yeni buğday çeşitleri ve ülke için önemli gen kaynakları olan yerel buğdaylar, Çorum’da da ekilebilecek kuru tarım arazilerinde kullanım amaçlı değerlendirmeler yapıldı.

İnceleme gezisinde İl Müdürü Sarı, dünyadaki nüfus artışına karşın gıda açığını ifade ederek, son yıllarda oluşan iklim değişikliklerinden ilimizin de etkilendiğini bu duruma ayak uydurabilmek için iklim değişikliğine dayanıklı çeşitlerle üretim yapmamız gerektiğini belirterek, “Özellikle kuraklığa dayanıklı ve sadece bununla kalmayan kuru alanda ekilen, Nisan, Mayıs’ta yağış olduğundaki gibi verimli olan buğday çeşitlerinin İlimizde de yaygınlaştırılması için altyapı çalışması yürütmekteyiz. Bizim kaliteli buğdaya ihtiyacımız var. Yani bizim bir taraftan hem kuraklığa dayanıklı, hem yüksek verimli hem de kaliteli buğday üretmemiz gerekiyor” diye konuştu.