Türkiye’nin bir çok önemli üniversitesinde görev yapan kadın matematikçiler biraraya gelerek Çorum’da Türkiye Kadın Matematikçiler Derneği’ni kurdu.
Konu ile ilgili alınan bilgiye göre Türkiye’deki kadın matematikçileri bir araya getiren Kadın Matematikçiler Derneği Çorum merkezli olarak kuruldu ve ilk genel kurulunu da haftasonu ilimizdeki dernek merkezinde yaptı.
Türkiye çapında faaliyet gösterecek derneğinin merkezinin Çorum’da kurulması nedeniyle Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan’da ilimize gelen kadın matematikçileri kabul ederek kendileriyle fikir alışverişinde bulundu. Ayrıca birlikte yapılabilecek ortak projelerle ilgili görüşüldü.
Çankaya Üniversitesi Matematik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Billur Kaymakçalan’ın başkanlığını yürüttüğü dernekte ODTÜ Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Belgin Korkmaz, Hitit Üniversitesi Matematik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Elif Dalyan, Atılım Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ferihe Atalan Ozan ve Çankaya Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Fatma Aksu Altunbulak ise Yönetim Kurulu üyeliklerine getirildi.
Kadınları matematik üzerine çalışma yapma konusunda cesaretlendirmek, kadın matematikçilere kariyerlerini geliştirme konusunda destek vermek, aynı konularda çalışan akademisyenlere ortak çalışma ortamları temin etmek, kadın matematikçiler arasındaki bilimsel iletişimi organize etmek, aynı bilimsel amaçlar için gruplar halinde organize olup işbirliği yapmak, kadın matematikçiler ile ilgili bilgi toplamak ve bu bilgileri ilgililer ile paylaşmak; bunlar sayesinde kadınların matematikte eşit şanslara sahip olmasını desteklemek amacı ile kurulan derneğe katkısı nedeni ile Yargı Akademi sahipleri Hicran ve Haydar Etli’ye teşekkür edildi. Ayrıca derneğin ilk etkinliğinin de 23 Kasım 2012 Cuma günü Çankaya Üniversitesi’nde yapılması kararı alındı.
Buna göre dernekte şimdilik Ankara Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Çankaya Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Hitit Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, ODTÜ, Selçuk Üniversitesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi’nde görev yapan kadın matematikçilerin üye olduğu öğrenildi.