Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, tüm Alevilerin yollarına, davalarına, geleceklerine sahip çıkmalarını istedi.
1980 yılında yaşanan Çorum olaylarında hayatını kaybedenler 35. yılında anıldı.
Hürriyet Meydanı'nda düzenlenen anma programında konuşan Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, 35 yıl önce Çorum'da yaşanan olayların Türkiye'de yaşanan katliamlardan birisi olduğunu anlattı.
Türkiye'ni bugüne kadar yönetmiş olanların Alevi katliamlarına göz yumduğunu ima eden Geçmez, "Aleviler olarak her yıl devletle yüzleşmeyi bekliyoruz. Ancak asıl yüzleşmeyi Sünnilerin kendileriyle yapması gerekmektedir. Sünniler kendileri ile yüzleşmediği sürece bu katliamlar devam edecektir" dedi.
Çorum'da 35 yıl önce yaşanan katliamda insanların diri diri yakıldığını, bu sokakların kan gölüne döndüğünü ifade eden Geçmez, "Sünniler artık vicdanlarıyla yüzleşmelidir. 35 yıl önce Çorum'da yaşanan katliamın bugün IŞİD eliyle Ortadoğu'da sürdürülen katliamlardan ne farkı var. Bu sokaklarda Aleviler 35 yıl önce diri diri yakıldı. Maraş'ta da buna benzer olaylar yaşandı, hamile kadınlar karınlarında bebekleriyle birlikte katledildi. Şimdi IŞİD'in yaptığı olaylarla Maraş olayları arasında ne fark var. IŞİD'i lanetleyenler, Çorum ve Maraş olaylarını da lanetlemelidir" diye konuştu.
Ercan Geçmez, Çorum'da yaşanan Alevi-Sünni ayrımını bitirmek, katliamlarla yüzleşmek ve bu acıların bir daha yaşanmamasını sağlamak adına şehrin orta yeri olan Saat Kulesi Meydanı'na barış heykeli yaptırılmasını istedi.
Geçmez, bu davanın sadece Alevilerin değil, vicdanı olan herkesin davası olduğunu kaydetti. Geçmez, “birbirimizle yüzleştikçe kardeşliği nasıl inşa edeceğimizi göreceğiz. Gelin hep birlikte yüzleşelim, demokrasiyi, laikliği, insan haklarını yeniden bu topraklara ekelim” dedi.