İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) dün yapılan ve dört partinin Meclis’te temsil edilecek olmasıyla sonuçlanan genel seçimlere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen imzasıyla yapılan açıklamada, son 12 yıldır basın ve ifade özgürlüğüne yönelik artan baskıların yeni dönemde son bulması temennisinde bulunuldu.
İGC Başkanı Misket Dikmen, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Genel seçimden Türkiye mozaiğine yakışır, her kesimin temsil edileceği güzel bir tablo çıkmıştır. Demokrasinin gereği olan seçimlerde demokrasiye yakışır bir sonuç alınmıştır. Çoğunluğun olduğu yerde ortak payda vardır, ortak dil vardır, karşılıklı bilgi alışverişi ve anlayış vardır. Demokrasinin olmazsa olmazlarından biri de basın ve ifade özgürlüğüdür. Temennimiz; özellikle son 12 yıldır süregelen ve son dönemlerde gittikçe artan basın ve ifade özgürlüğü önündeki engellerin yeni dönemde bir daha yaşanmamasıdır.
Türk basını olarak sansür, otosansür, dezenformasyon, akreditasyon, hapis tehdidi, işsizlik, sosyal ve sendikal hakların kaybolması gibi çok sayıda sorunla mücadele etmek zorunda kaldık. Dünya basın özgürlüğü liginde en alt sıralara kadar gerileyerek, basını özgür olmayan ülkeler arasındaki yerimizi aldık! Bunlar bizim için her zaman utanç kaynağı oldu.
Yeni oluşan Meclis’ten en önemli beklentimiz; basın ve ifade özgürlüğünün önündeki yasal engellerin kaldırılması, gazetecilerin maddi ve manevi olarak daha iyi koşullarda çalışmasının sağlanması, akreditasyon ayıbının bir daha uygulanmamak üzere tüm kurum ve kuruluşlarda rafa kaldırılması, hiçbir kişinin yazdıkları veya düşündükleri nedeniyle ceza almamasıdır. Bu duygularla, yeni Meclis’imizin ülkemize hayırlı olmasını diliyor, dün yaşanan demokrasi şöleninin hükümet kurarken de devam etmesini diliyoruz.”