Hürriyet Gazetesi Yazarı ve Eleştirmen Doğan Hızlan, her çok satan kitabın iyi olmadığı gibi her az satan kitabın da kötü olduğu anlamına gelmeyeceğini söyledi. 
Doğan Hızlan, Türkiye’de kitap okuma alışkanlığının gelişmesi açısından umutlu olduğunu belirterek, TÜYAP Kitap Fuarı’nda her sene yayın adedi ve okur sayısının arttığını belirtti.
Hitit Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘Doğan Hızlan ile Dil ve Edebiyat Eleştirisi Üzerine Söyleşi’ adlı programa katılan Doğan Hızlan, eleştirinin sadece edebiyat dünyasında değil, hayatın her alanında önemli bir kavram olduğunu belirterek, insanlarda eleştiri kültürünün yanında özeleştiri yapma kültürünün de gelişmesi gerektiğini bildirdi.
Bir eleştiri yapılırken insanların ‘doğru mu yaptım, yanlış mı yaptım. Yada  iyi mi yaptım yada kötü mü yaptım” derdinde olduğunu vurgulayan Hızlan, “eleştiride eleştirmen her zaman nesnel davranmak zorundadır. Okur tarafsız olamaz ama eleştirmen mutlaka tarafsız olmalıdır” dedi.
Edebiyatta eleştirinin ölçütlerin bir metne, kişiye yada esere uygulanması olduğunu özeklikle vurgulayan Doğan Hızlan, “Eleştiri denilince tek bir kavramı eksene almamak gerekiyor. Hepimizin dünya görüşü farklıdır. Sorunlara bakışımız farklıdır. Bunun içine edebiyat da dahildir, günlük yaşam da, politika da dahildir. Burada en önemli sorun, okuduklarımızdan nasıl yararlanacağız sorusuna cevap verebilmektir. Bu ölçütleri sağlayamazsak başkalarının yedeğine gireriz. Etkin okur değil, edilgen okur oluruz. Bir eleştirmen nesnel davranmak zorundadır” şeklinde konuştu.  
Türkiye’de kitap okuma konusunda umutlu olduğunu, nitekim Türkiye’de her yıl yayınevi ve okur sayısı adedinin giderek arttığını özellikle dile getiren Doğan Hızlan, konuşmasında şunları kaydetti:
 “TÜYAP Kitap Fuarı’nda her sene yayın adedi ve okur sayısı artıyor. Artık yeni edebiyat alanları var. Bu alanlarla ilgili çalışmalara da eğilmemiz gerektiğini düşünüyorum. Her çok satan kitap iyi değildir, her az satan kitap da kötü değildir. İyi bir okurun eleştirel nitelik kazanması için klasikleri okuması lazım. İnsanın tutkusu, zavallılığı, yüceliği ve daha birçok özelliğini birçok kitapta bulabilirsiniz. Ama Shakespeare okuduğunuz zaman daha farklı bir değerlendirmeye ihtiyaç duyarsınız. Bu anlamda Shakespeare, bir eser hakkında yorum yaparken bizlere bir ölçüttür”