Çorum Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü 2019 Rehberlik ve Bilgilendirme programı kapsamında Çorum Merkez Mahalle Muhtarlarına yönelik toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıda konuşan İl Müdürü Ömer Tök, kayıt dışı istihdamın önlenmesi için toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla kurum tarafından çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü söyledi. Hem sigortalı çalışıp hem de sosyal yardımlardan yararlanmaya devam edilebileceğini, sigortalı çalışıyor olmanın sosyal yardım almaya engel olmayacağını belirterek;

“ Hane içinde kişi başına düşen geliriniz aylık net asgari ücretin 1/3’ünden az ise (2019 Ocak-Aralık dönemi için 609.67 TL) sigortalı çalışmaya devam ederek de aşağıdaki yardımlardan faydalanabilirsiniz.

-Gıda Yardımı

-Aşevi Yardımı

-Yakacak Yardımı

-Eğitim ve Giyim Yardımları

-Özel Amaçlı ve Diğer Aile Yardımları

-Kronik hastalara Elektrik Tüketimi Yardımı

-Çoklu Doğum Yardımı

Hane içinde kişi başına düşen gelirin aylık net asgari ücretin 2/3’ünden(2019Ocak-Aralık dönemi için 1.219.34 TL) az ise sigortalı çalışmaya devam ederek de kronik hastalara yönelik yardımlardan (Tüberküloz ve SSPE) faydalanabilirsiniz.

Ailenizden dolayı bakmakla yükümlü olunan kişi olarak sağlık hizmetlerinden yararlanmıyorsanız ve İŞKUR tarafından düzenlenen meslek edindirme kurslarına ve işbaşı eğitim programlarına katıldıysanız, İŞKUR’un ödediği primle sağlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz”açıklamalarına yer verdi.

İSTİHDAMI TEŞVİK YARDIMLARI

Tök, “Çalışmanız halinde Sigorta primlerinizin işveren hissesinin tamamı bir yıl süre ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından karşılanır.

İş görüşmesine gidebilmeniz için aynı yıl içinde 3 kere olmak üzere 40-100 TL arasında işe yönlendirme yardımı verilir.

İşe başlamanız durumunda, aynı yıl içinde 1 defaya mahsus olmak üzere aylık brüt asgari ücretin 1/3’ü kadar tutar (2019 Ocak-Aralık dönemi için 852 TL) işe başlama yardımı verilir.

Şartlı eğitim ve sağlık yardımlarından faydalanıyorsanız işe yerleşmeniz halinde 12 ay boyunca şartlı eğitim sağlık yardımı kesilmez.

Toplantıya katılan mahalle Muhtarlarının bu hususları vatandaşlarımıza duyurmada önemli bir sorumluluk taşıdıklarına vurgu yapan Tök, dağıtım yapılması için ilgili afiş ve broşürlerden verdi” dedi.