Çorum olaylarının mağduru ve avukatı Sadık Eral, bu toprakların tarihinin kirli eller tarafından kirli emeller uğruna mazlumların kan ve göz yaşıyla yazıldığını belirterek, "Tarihimizi, geçmişimizi bugüne kadar hep başkaları yazdı, bundan sonra geleceğimizi biz yazalım" dedi.
Çorum Olayları Anma Yürüyüşü Tertip Komitesi adına bir konuşma yapan Av. Sadık Eral, "Bin yıllık bu kirli oyunu bozmanın yolu farklı inanç ve ibadet sahiplerinin uyanmasından, bu oyuna son vermesinden; bu zalimlere karşı birlik olmasından geçmektedir. Biz demokrasi güçleri olarak emperyalist güçlerin halkının inanç ve ibadetlerini kendi kirli emellerine alet etmesini istemiyoruz" ifadesini kullandı.
Av. Sadık Eral, konuşmasında şunları söyledi:
"Biz bugün buraya bu topraklarda 35 yıl önce yaşanmış ve tam da bu noktada başlamış olan katliamda kaybettiğimiz canlarımızı anmaya geldik...
Ama herkes bilsin ki biz bu noktaya sadece 35 yıl önce bu topraklarda yaşananların acısıyla değil, daha önce ve daha sonra bu topraklarda yaşanan ve hala yüreğimizde kanayan acılarla geldik. Sivas’la geldik, Maraş’la geldik, Dersim'le geldik, Kerbela'yla geldik. Gezi'de kaybettiğimiz fidanlarla; Etem Sarısülük'le, Berkin Elvan'la geldik.
Biz yüreğimizde IŞİD katilleri tarafından katledilen mazlumların acısıyla geldik.
Topraklarından sürülen halkların (Türkmenlerin, Kürtlerin, Arapların, Ezidilerin) İsrail tarafından zulmedilen Filistin halkının acısıyla geldik.
Bu toprakların bin yıllık tarihi; yokluk ve yoksulluğa mahkum edilmiş halkların bu topraklarda ezilmişlik ve esaret altında yaşanmışlıkların tarihidir...
Bu toprakların tarihi; dün Yezit’le Kerbela'da başlatılan bugün IŞID’le devam eden kıyım ve katliamların tarihidir.
Bu toprakların tarihi; kirli eller tarafından kirli emeller uğruna mazlumların kan ve göz yaşıyla yazılmıştır.
Bin yıldır bu topraklardaki bütün savaşları haklılar mazlumlar kaybetmiş haksızlar zalimler kazanmıştır.
Çünkü haksızlar ve zalimler bin yıldır masumların mazlumların dinlerini mezheplerini inanç ve ibadetlerini kendi emellerine alet etmişlerdir. Din diyerek, mezhep diyerek halkı kışkırtmışlardır, birbirlerine kırdırmışlardır.
Bin yıllık bu kirli oyunu bozmanın yolu farklı inanç ve ibadet sahiplerinin uyanmasından, bu oyuna son vermesinden; bu zalimlere karşı birlik olmasından geçmektedir.
Biz demokrasi güçleri olarak emperyalist güçlerin halkının inanç ve ibadetlerini kendi kirli emellerine alet etmesini istemiyoruz.
Bu İslam'ın bu kutsal Ramazan ayında bu kutsal Cuma gününde buradan bütün inanlara sesleniyoruz:
Çok renkli, çok kimlikli be çok kültürlü olmak bizim zenginliğimizdir. Çünkü tek renkten pano olur çok renkten tablo olur.
Halkınızın dinini kullanarak düşmanlık tokumu ekenlerin asıl kendileri din düşmanıdır. Halkımızı din, mezhep kavgasına kışkırtanlar asıl kendileri halk düşmanıdır.
Bize düşen görev uyanık olmaktır. Bize düşen görevi oyuna gelmemek, bizi bölmek isteyenlere inat, bizi birbirimize düşman etmek isteyenlere inat birlik ve beraberlik içinde olmaktır.
Biz demokrasi güçleri olarak savaşan bir dünya değil, barış içinde bir dünya istiyoruz. Dil, din, ırk, mezhep ayrımı olmadan demokrasi içinde özgürce doğmak özgürce ölmek istiyoruz.
Biz demokrasi güçleri olarak Çorum olaylarının yeniden araştırılmasını, tüm gerçeklerin gün ışığına çıkmasını istiyoruz.
Bu halkı "Alevi - Sünni" diye bölerek kin tohumu ekenlerin ortaya çıkartılmasını, yargılanmasını istiyoruz .Bunu ibreti alem için istiyoruz. Suçlular cezasız kalmasın diye istiyoruz. Bu topraklarda bir daha kıyımlar katliamlar olmasın istiyoruz.
Geçmişimizi başkaları yazdı, geleceğimizi biz yazalım."