Zihinsel Özürlüler Federasyonu, 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, amaçlarının engellilerin sorunlarının en aza indirgenmesi olduğunu söyledi.
Bu yıl 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Türkiye'nin 47 il ve birçok ilçesinde aynı dili konuşarak Dünya Engelliler Günü’nde kamuoyunda farkındalık yaratmayı ve örgütsel birlikteliği göstermeyi hedefleyen Zihinsel Özürlüler Federasyonu, açıklamasının devamında şu görüşlere yer verdi:
“Ülkemizin her karış toprağında yaşayan tüm zihinsel engelli bireylerin ve onların fedakar ailelerinin sesi ve umudu olmak için yıllardır çalışmaktayız. Ancak bu çalışmalarımız ile birlikte türlü sıkıntılarımızın yanında kanun ve yönetmeliklerle önümüze çıkarılan engeller bizlerin çabalarını boşa çıkarmakta ve ümitlerimizi kırmaktadır.
Özel eğitimde 18.05. 2012 tarihinde yürürlüğe giren Özel eğitim hizmetleri yönetmeliğinde yapılan değişiklik sonucu 4+4+4 eğitim yapılanması ile İş Eğitim Merkezleri yapısal değişiklik sonucu İş Uygulama Merkezi olmuş ve son kademe okulu olarak 23 yaş sınırı getirilmiştir. Bu değişiklikle birlikte'' 23 yaş üstü Zihinsel Engelli Bireyler Yaygın Eğitim kapsamına alınarak Halk Eğitim Merkezlerinin açacağı kurslarla eğitimine devam edebilir'' denmiştir. Yapılan yönetmelik değişikliğinde bir Özel Eğitimcinin ve uzman bir pedagogun yazmayacağı bu madde 23 yaş üstü İş Eğitim Merkezlerinde bulunan tüm engellilerin bir gecede eğitim dışına çıkarılmasına neden olmuştur. Hali hazırdaki Halk Eğitim Merkezlerinin mevcut yapı, yönetmelik, personel ve modül üzerinden incelendiğinde konunun vahameti anlaşılacaktır. Ayrıca Zihinsel Engelli Eğitiminde asla eğitimin değişmez bir parçası olan Beceri Eğitimi konuları bu modüllerde yer almamaktadır. Modüller incelendiğinde saat olarak 120 ile 540 arasında modüller vardır. Oysa Zihinsel Engelli eğitiminde zaman ve sabır eğitimin değişmez bir parçasıdır. Tüm bu nedenler kabul edilebilir olsa bile Halk Eğitim Merkezlerinin yeterli binaları ve personellerinin olmaması nedeni ile açılan kurslar illerde değişik okullarda ve bu okulların personellerinin uygun saatleri olan akşam saatlerinde verilmeye çalışılmaktadır. Bu değişikliğin sonucunda; koşulları uymayan 23 yaş üstü zihinsel engelli bireyler tekrar eve kapanacak ve sosyal hayattan yine tecrit edileceklerdir. Bu tecrit ailelerinde kapsadığından toplumdan soyutlanmış ciddi bir kesim oluşacaktır.
Yine Rehberlik ve Araştırma Merkezleri'nde (R.A.M) yapılan değerlendirmeler sonunda Engellilere eğitim tanılaması yapılarak bir yıl boyunca alacağı eğitim planlanmaktadır. Bir düşününki; bir engelli için hayati önem taşıyan ve gelecek hayatı boyunca eylemlerine yön verecek bu eğitim planı RAM larda yapılan bir saatlik değerlendirmeler neticesinde verilmektedir. Bir  yıl sonunda zihinsel engelli bireyin eğitimden fayda alamadığını söylenerek eğitimden uzaklaştırılması da bize bildirilen sorunlar arasındadır.
Engelli ailelerinde sürekli kaygıya ve baskıya neden olan hayata tutunmalarını güçlendiren hatta bazen hayattan vazgeçiren engelli çocuğunun bizden sonra ne olacak korkusunu ve gelecek kaygısını hafifletecek kalıcı çözümler bulunmalı, gündüzlü ve yatılı bakım ücretlerinin ödenme koşularındaki adaletsizliğin giderilmesi gerekmektedir. Çocuklarımızın ve gençlerimizin tedavisinden yemeğine, seyahatinden eğitimine ve oyunundan bakımına kadar her şeyinin özel olduğu, olması gerektiği göz ardı edilmemelidir.
Ayrıca zihinsel engellilere karşı işlenen türü ne olursa olsun tüm suçlarda verilecek cezaların caydırıcı ve engellileri koruyacak nitelikte olması engellilerin taraf oldukları davalarda yargı harçları ve mahkeme masraflarından muaf tutulacak düzenlemelerin yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
2012 yılı Temmuz ayında hayata geçmesi gerekirken süresi uzatılan tüm kamu binalarının engellilere uygun hale getirilmesi için çıkarılan kanunun takipçisi olacağız.
Engellilerin sorunları tabi ki bu güne özgü değil. Dünde vardı bu günde var. Amacımız bu sorunların yarınlarda en asgaride olması. Yapılanları teşekkürle anarken yapılması gerekenleri de söylemenin sivil toplum kurumu olma sorumluluğunun gereği olduğunu düşünüyoruz.
Zihinsel Özürlüler Federasyonu olarak yukarıdaki konuları bu yıl gündemde tutmaya ve çözümler bulmaya çalışacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.”