Sosyal güvencesi olmadığı için evlenmekte bile zorlanan çobanları devlet güvence altına alıyor. Mesleği cazip hale getirmek isteyen Bakanlık, 25 bin çobanı 'sürü yöneticisi' unvanıyla kadroya alacak.
Küçükbaş hayvan sayısındaki düşüş nedeniyle tırmanan et fiyatları, Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı'nı harekete geçirdi. “3 bin TL maaşla çoban bulamıyoruz” diyen işverenlerin sesine kulak veren Bakanlık, besi yetiştiriciliğini özendirmek için çobanlara kadro yapma kararı aldı.
YÖK ile işbirliğine giden Bakanlık, 2 yıllık yüksekokul statüsünde okullar açarak sigortalı ve kadrolu çobanlar yetiştirecek. 'Sürü yöneticisi' unvanıyla işletmelere atanacak olan çobanların eğitim sonrası alacakları maaşın bir kısmı da yine devlet tarafından karşılanacak.
Türkiye'nin 2013 itibarıyla 33 milyon koyun varlığı olduğunu, ancak bunun ihtiyacı karşılamakta yeterli olmadığını ifade eden Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğini özendirmek için 25 bin kadrolu çoban alacaklarını söyledi.