2015 yılında Çorum Gümrük Müdürlüğü aracılığı ile 44.052.081 dolarlık ihracat, 4.628.207 dolarlık da ithalat yapıldı.
Çorum Valisi Ahmet Kara, son beş yılın değerleri incelendiğinde Çorum ihracatının düzenli, istikrarlı bir artış eğiliminde olduğunun, Türkiye geneline ait rakamlar görüldüğünde ise ilimizin çok iyi durumda olduğunun ve haklı olarak gurur verici olduğunun söylenebileceğini açıkladı.
Vali Kara, Dünya Gümrük Günü nedeniyle bir açıklama yaptı.
Vali Kara'nın konuyla ilgili açıklaması şu şekilde:
"Uluslararası ticaretin geliştirilmesinde ve engellerin kaldırılmasında, günümüze değin önemli görevler üstlenen ve 1 Ekim1994 tarihinden itibaren adını “Dünya Gümrük Örgütü” olarak değiştiren “Gümrük İşbirliği Konseyi“ ilk toplantısını gerçekleştirdiği 26 Ocak 1953 tarihinden esinlenerek, her yıl 26 Ocak gününü, “Dünya Gümrük Günü” olarak ilan etmiş ve bu tarih tüm üye ülkelerde “Dünya Gümrük Günü” olarak kutlanmaktadır.
Uluslararası ve Avrupa Birliği’ndeki uygulamaları takip eden kurumumuz, işlemleri kolay ve güvenilir ticaret için risk esaslı kontrollere önem vererek yasadışı ticareti önlemekte, uyumlu özel ve tüzel kişilerin işlemlerini ise kolaylaştırıp hızlandırmaktadır.
Türkiye’nin tüm ithalat, ihracat ve transit işlemleri bu ilkelerle 140 Gümrük Müdürlüğünde gerçekleştirilmektedir. Çorum Gümrük Müdürlüğü Organize Sanayi Bölgesinde 12 personel ile hizmet verilmektedir.
Gümrük işlemleri ve yazışmaların bilgisayar sistemleri üzerinden yapılması, risk analizlerinin daha etkin ve hızlı kullanımını sağlamaktadır. Gümrük Müdürlüğünde BİLGE (Bilgisayarlı Gümrük Etkinlikleri), GÜVAS (Gümrük Veri Ambarı Sistemi), NCTS (Ortak Transit) ve yazışmalarda (EBYS) Elektronik Belge Yönetim Sistemi kullanılmaktadır.
Müdürlüğümüzde genellikle ihracat yoğunluklu çalışılmakla birlikte ithalat ve ayrıca gurbetçi vatandaşların taşıt süre uzatımı vb. işlemler de yapılmaktadır. İhracat işlemlerimiz Türkiye ölçeği ile paralel olarak değişmektedir. 2015 yılında Gümrük Müdürlüğünden yapılan ihracat 44.052.081 USD olarak gerçekleşmiştir. Bu durum bir önceki yıla göre düşük gözükse de diğer gümrüklerden yapılanlarla birlikte Çorum'un toplam ihracatının arttığı görülecektir."