Çorum Emek ve Demokrasi Platformu adına yazılı bir basın açıklama yayınlayan DİSK Şube Başkanı Ömer Sözüdoğru, Çorum Şeker Fabrikası’nın satılmasına karşı çıkan tüm kişi ve kurumları desteklediklerini belirtti.

Çorum’un kamu kurumlarının bir bir özelleştirme adı altında satışa çıkarıldığını ve sıra Şeker Fabrikası’na geldiğini kaydeden Sözüdoğru, “Çorum' da halkın vergileri ile kurulan Çimento Fabrikası, Yem Fabrikası ve Süt Fabrikası’nı sattılar. Sıra Şeker Fabrikası’na geldi” ifadelerini kullandı.

Özelleştirmenin ülkeye kar sağlamanın aksine zarar verdiğini belirten Sözüdoğru, “Özelleştirmenin ne demek olduğunu öğrenmek isteyen Çorum Çimento Fabrikası’na bakması yeterlidir. Onlarca işçinin çalıştığı fabrika kapanma noktasına getirilmiştir. Fabrikanın kapanması ülke ekonomisine ve kent ekonomisine zarar vermektedir” şeklinde görüş bildirdi.

ŞEKER FABRİKASININ ÇORUM BÖLGESİNE SAĞLAYACAĞI KATKI 400 MİLYON TL'DİR

Çorum Şeker Fabrikası’nın bu yıl yapacağı üretim faaliyetlerinden bölgeye sağlayacağı parasal değerin 400 milyon lira olduğunu ve bu rakamın küçümsenmeyecek kadar büyük olduğunu vurgulayan Sözüdoğru, açıklamasında şunları dile getirdi:

“Şeker Fabrikası’nın ilin en büyük sanayi kuruluşudur. Fabrikada kristal şekerin yanı sıra yan ürün olarak melas ve yaş pancar posası üretildiğini belirtti.

ŞEKER FABRİKASI YÜZLERCE ÇİFÇİYE EKMEK KAPISIDIR

2017 yılında 97 bin 950 dekarlık alanda şeker pancarı ekimi yapılmakta olduğundan, fabrikanın alım yaptığı Çorum merkez, Alaca, İskilip, Osmancık, Sungurlu ve Yerköy de 147 köyde 3 bin 40 çiftçi tarafından 97 bin 950 dekarlık alanda pancar ekimi yapılmaktadır.

Fabrika Çorum Bölgesi dışından da şeker pancarı almaktadır. İşlenen pancardan yaklaşık 97 bin ton kristal şeker, 31 bin ton melas, 180 bin ton yaş pancar posası üretimi beklenmektedir.

YÜZLERCE İŞÇİ, İŞSİZ KALACAK

Fabrikanın özelleştirilmesi işsizlik, işçilerin işten atılması, ucuz işçi çalıştırılması demektir. Özelleştirme sendikasız, güvencesiz işçi çalıştırılmasının önünü açmaktadır.

Fabrikayı şu alsın, bu alsın tartışmasının da yersiz ve gereksiz olduğunu belirtmek istiyoruz. Kamunun malı kamuya ait olarak kalması gerekir.

Herkesin fabrikaya, ekmeğine ve aşına sahip çıkmasını gerekmektedir. Bu nedenle Çorum Şeker Fabrikası sadece şeker işçisinin, sadece pancar üretici köylünün, sadece nakliyecinin değil tüm Çorum halkının hatta tüm ülkenin sorunudur.Bu nedenle Emek ve Demokrasi Platformu olarak şeker fabrikası satılmasın, özelleştirme ve talan son bulsun diyen tüm kurum kişi ve partileri destekliyoruz.”

Sözüdoğru açıklamasında son olarak, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından yarın saat 15:30’da Çorum Şeker Fabrikası’nın önünde CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve 30 yakın CHP’li Milletvekilinin katılımı ile düzenlenecek olan basın toplantısına destek vereceklerini açıkladı.