Önder İmam Hatipliler Derneği tarafından Malatya'da bu yıl 16’ncısı düzenlenen İmam Hatipliler Kurultayına Çorum'dan katılım sağlandı.

KURULTAYA ÇORUM'DAN YÜKSEK KATILIM SAĞLANDI

Malatya İnönü Üniversitesinde yapılan kurultaya, Çorum'dan Çorum İmam Hatipliler Derneği Başkanı ve Önder yönetim kurulu üyesi Ayhan Boyraz, Öncü Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Mustafa Yüksel, Çorum İlçe Temsilcileri ve üyeleri katılım sağladı.

7-8 Eylül 2019 tarihinde İnönü Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılan kurultay İstiklal Marşı'nın okunması ve Malatya İl Müftüsü Veysel Işıkdar'ın okuduğu Kur’an-ı Kerim tilafeti ile devam etti.

SELÇUK, "İMAM HATİP ÖĞRENCİLERİMİZ BAŞARILARA İMZA ATTI"

Kurultayın açılışına katılan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Türkiye’de 5 bin 214 imam hatip okulunda 1 milyon 300 bin civarında öğrencinin bulunduğunu belirterek, “2019 YKS'de ilk binde 130 imam hatipli öğrencimiz başarıya imza atmış bulunuyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da imam hatip mezunu olduğunu anımsatan Bakan Selçuk, “Bir imam hatipli olan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da hedef gösterdiği 2023 vizyonu da aslında bu madde ve mana penceresiyle doğrudan doğruya alakalı ve gün geçtikçe bunu ehemmiyeti daha fazla algılanıyor” şeklinde konuştu.

BİLAL ERDOĞAN, "İMAM HATİPLİLER İMTİHAN DÖNEMİ YAŞIYOR"

İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanvekili Bilal Erdoğan ise “Türkiye’de imam hatipler olarak bir imtihan dönemi yaşıyoruz. 20 yıl önce başka imtihanlarımız vardı şimdi başka imtihanlarımız var. Hangisi daha kolay hangisi daha zor söylemek zor. Tabii Rabbimizin adaletinden sual olunmayacağına göre kaldırabileceğimiz bir yük olsa gerek. Çok çalışacağız, çok çalışacağız Allah sonumuzun hayır etsin diye çok çalışacağız. Sonumuzun hayrı da iman selametiyle göçmek olur inşallah” diye konuştu.

VALİ BARUŞ, "ALLAH İMAM HATİPLİLERİN YOLUNU AÇIK ETSİN"

Vali Aydın Baruş, kurultaya katılanlara teşekkür ederek başladığı konuşmasında, toplantının hem kent için hem Türkiye için önemli fikirlere ev sahipliği yapacağını söyledi.

Konuşmasına İmam hatipleri her zaman bu milletin teminatı olarak gördüğünü belirterek devam eden Vali Baruş, "Çünkü bu camianın Türkiye'nin medeniyet değerlerine sahip çıkan nesiller yetiştirmede emsalsiz bir rol üstlendiğini görerek bunu söylüyorum. Allah imam hatiplerin yolunu açık etsin" dedi.

Diğer açılış konuşmalarının ardından İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk, ‘Ehliyet ve Liyakat’ konulu konuşmasını gerçekleştirdi. Açılış oturumunun sonunda ise Önder Genel Başkanı Kamber Çal tarafından konuklara tablo hediye edildi.

Kurultayın ilk oturumunda “Ehliyet ve Liyakat” başlıkları üzerinde duruldu. Bu oturumda Bilişim Vadisi Genel Müdürü Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, Eğitimci-Yazar Necla Koytak ve Sabahattin Zaim Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Faruk Kenger birer konuşma yaptı.

İkinci oturum ise “Güven Toplumunun İnşasında Ehliyet ve Liyakat” başlığıyla yapılacak. Burada da Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş, İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Tuncel ve Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Pro. Dr. Adem Apak birer konuşma yaptı.

“İmam hatip okulları ve değerlerimiz” başlıklı üçüncü oturumda “Gençlikte Ehliyet ve Liyakat” konusunu Genç ÖNDER Başkanı Resul Çiftçi ve “İmam Hatiplerin Rolü” konusunu da MEB Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz ele aldılar.

Dördüncü oturum “Derneklerimizde Örnek Uygulamalar” ve beşinci oturum ise “Değerlendirme ve Sonuç Bildirgesi” ile sona erdi.

ÇORİMDER'İN FAALİYETLERİNİ ANLATTILAR

Yapılan bütün oturumlara toplu halde katılan ÇORİMDER üyeleri, bütün konuşmacıları can kulağı ile dinleyerek, notlarını aldılar.

Komisyon toplantılarına katılan Çorum heyeti burada ÇORİMDER'in yaptığı çalışmalar ve faaliyetler hakkında bilgi verdiler. Diğer derneklerin çalışmalarını dinleyen heyet bu çalışmalarden bazılarını kendilerine örnek alarak, Çorum'da da uygulanması için istişarelerde bulundular.

ÇORİMDER KUPASINI ALDI

Öncü Gençlik ve Spor Kulübü tarafından kurultaya katılan dernekler arası dart, hentbol, okçuluk,penaltı atışları ve sürat parkuru dallarında spor müsabakaları düzenlendi. Müsabakalarında kazanan kişi ve takımlara kupaları törenle verildi.

Yapılan yarışmalar sonucunda ÇORİMDER üyelerinden oluşan takım her bir dalda derece yaparak Çorum'a kupa kazandırmayı başardılar.

ÇAL, "GENÇLERİN EHLİYETLİ ve LİYAKATLI YETİŞMELERİNİ İSTİYORUZ"

Kurultay Pazar günü ÖNDER Teşkilatlanma başkanı Süleyman Köse'nin değerlendirme konuşmasının ardından, ÖNDER Genel Başkanı Kamber Çal, yaptığı teşekkür konuşması ile devam etti.

ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Genel Başkanı Kamber Çal'da 5 bin 200'ün üzerinde okul, 1 milyon 400 bini bulan öğrenci ve imam hatip camiasındaki velilerle, bütün gayretleriyle imam hatipli gençlerin ehliyetli ve liyakatla yetişmesi için gayret gösterdiklerini kaydetti.

İmam hatip camiasının 100 yılı aşkın hikayesiyle sürekli mücadele içerisinde olduğunu anlatan Çal, "Bu mücadele canlı şekilde devam ettirecektir. İmam hatip camiasındaki yavrularımızın, gençlerimizin gelişimi için gayretimizi aynı şekilde sürdüreceğiz." diye konuştu.

Daha sonra kürsüye gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay "Hiç ölmeyecekmiş gibi bu dünya için çalışırken hemen yarın ölecekmiş gibi de ahiret için çalışan ve yine 'Var mısın?' diye herhangi bir konuda sorulduğunda da sağına ve soluna bakmadan 'Varım' diyen bir neslin yetişmesi düsturumuz." dedi.

Kurultayın kapanış programına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İmam Hatiplere hitaben bir konuşma yaptı.

ERDOĞAN, "İMAM HATİP NESLİNİN YETİŞMESİNE ÖZEL ÖNEM GÖSTERDİK"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasında "Belediye başkanlığından başbakanlık ve cumhurbaşkanlığına dek üstlendiğimiz tüm görevlerde İmam Hatip neslinin yetişmesine özel önem gösterdik" dedi.

Erdoğan, millete hizmetten başka hiçbir gayesi olmayan kurumlara yönelik itibar suikastlarının düzenlendiğini söyledi.

"İMAM HATİPLİ OLMANIN ŞEREFİNİ TAŞIYORUM"

İmam Hatipleri üç beş kendini bilmezin insafına terk etmediklerini belirten Erdoğan, "Belediye başkanlığından başbakanlık ve cumhurbaşkanlığına dek üstlendiğimiz tüm görevlerde İmam hatip neslinin yetişmesine özel önem gösterdik. Dört evladımın dördünü de İmam hatip okullarına gönderdim. Son nefesimi verene dek bir İmam hatipli olmanın onurunu şeref payesi olarak taşıyorum. Son seçimlerde bazı şehirlerde sonuçların ardından İmam hatip hazımsızlığı gözlemliyoruz" şeklinde konuştu.

Camilerin emlak niyetine satıldığı ve Kuran kurslarının kapatıldığı günler olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı erdoğan, "Kuranı Kerim’in tren vagonlarında gizli saklı bir şekilde öğretildiği günler geçirildi. Milletin ölüsünü yıkayacak gassal bulunamadığı zamanlarımız oldu. İnönü, Milli Eğitim Bakanı Tahsin Banguoğlu'na ‘Cenazeleri yıkayacak gassal yetiştirmek için okullar açmanı istiyorum’ diyor. İmam hatiplerin bir vesileyle açılması da böyle. Onun için de imam hatip bazı hocalarımız bize "Siz ölü yıkayıcısı mı olacaksınız?” derlerdi. Bizim onurumuzla oynamaya çalıştılar. Onların gassal diye düşündüklerinden cumhurbaşkanı çıktı, başbakan çıktı.

Başörtülü kızlarımıza hakaret ettiler. Anadolu’nun zeki çocuklarının okuyup diplomat olmalarına tahammül edemediler. Başörtülüden hakim savcı doktor olamaz dediler. Onların kabul edemediği bu makamların hepsine imam hatip mezunları da geldi.

3 Kasım 2002'de vesayet kapısı bir daha açılmamak üzere kapanmıştır. Bu millet bir daha asla yeni 27 Mayıs'ların, 12 Eylül'lerin, 28 Şubat'ların yaşanmasına izin vermez. Bugün milletin yanında devlet de imam hatipleri sahipleniyor" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanının konuşmasının ardından çekilen hatıra fotoğrafları ile 16. İmam Hatipliler Kurultayı sona erdi.