CHP Çorum İl Gençlik Kolları Başkanı Tuncay Güleç, Çanakkale Savaşlarının 1. Dünya Savaşı‘nın seyrini değiştiren ve tarihe ‘Çanakkale Geçilmez’ sözü ile yazılan büyük bir destan olduğunu söyledi.
Çanakkale Zaferinin 101. Yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla açıklamada bulunan Tuncay Güleç, Çanakkale Zaferi’nin aynı zamanda büyük Türk Ulusuna, Atatürk gibi dahi bir lideri hediye ettiğini kaydetti.
Tuncay Güleç açıklamasında şöyle dedi:
“Türk Ulusu; İstanbul‘u kurtaran Anafartalar kahramanı Mustafa Kemal‘i Çanakkale‘den tanımış; 19 Mayıs 1919‘da Samsun‘a çıktığı gün Türk halkının, tanıyıp güvendiği liderinin etrafında kenetlenip İstiklal Savaşı‘na katılmıştır.
Türk bağımsızlık savaşının temelleri, Çanakkale‘nin sularında, Conkbayırı‘nda ve Anafartalar‘da atılmış ve bu zaferler daha sonra Türk ulusunu Mustafa Kemal önderliğinde Kurtuluşa taşımıştır.
Bu zafer; Yahya Çavuşlarıyla, Koca Seyyitleriyle, kınalı Alileriyle, 57. alaylarıyla kahraman Türk ordusunun zaferidir.
Bu zafer; evlatlarını, kocalarını, düğüne gönderir gibi cepheye gönderen anaların, babaların, eşlerin zaferidir.
Çanakkale; Bu destanı yazan kahraman Türk ordusunun savaşta dahi insanlığını unutmadığını tüm dünya milletlerine gösterdiği bir yerdir.
İnsan olmanın, insana saygı duymanın, vicdan sahibi olmanın zaman ve yer koşuluna bağlı olmadığını, kahraman Türk ordusu tüm dünyaya Çanakkale‘den göstermiştir.
Yaralı düşmanı hastaneye sırtında götüren, vurduğu düşman gemisinden denize düşen askerlerin kurtulabilmesi için top ateşini kesen Mehmetçik yalnız Gelibolu‘da değil tüm dünya uluslarının gönlünde de abideleşmiştir.
İşte bu bilinç ile ‘Savaşın söndürdüğü binlerce genç beden Gelibolu da yan yana yatmaktadır. İşte bu anlayış ile dünyanın öbür ucundan ülkemizi parçalamaya gönderilen ve neden geldiklerini bile bilemeden ölen askerler "bizim de evladımız’ sayılmıştır.
Kavganın en haklısını veren ve kimsenin toprağında gözü olmayan bir Millet olarak; Bir kez daha tüm dünya milletlerine ‘Yurtta Sulh Cihanda Sulh’ diyoruz.
Zaferin yıldönümü vesilesiyle, bu savaşta yer alarak adını tarihe altın harflerle yazdıran başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi ve fedakar milletimizi; minnet, saygı ve şükranla bir kez daha anıyoruz”