İstanbul 3. Havalimanı inşaatında yaşanan ihlallere ve işçilerin gözaltına alınmasına tepki gösteren Çorum Emek ve Demokrasi Platformu bir açıklama yaparak, “İşçilerin taleplerinin yanındayız. Gözaltına alınan işçilerden 24’ ünün tutuklanması asla kabul edilemez" şeklinde ifade etti.
Eğitim Sen binasında bugün bir araya gelen Çorum Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, İstanbul 3. Havalimanı inşaatında yaşanan olaylara tepki gösterdi.

Çorum Emek ve Demokrasi Platformu adına açıklamayı okuyan Eğitim Sen Çorum Şube Başkanı Mustafa Gül, iş cinayetlerine ve insanlık dışı çalışma koşullarına karşı iş bırakan 3. Havalimanı işçilerinin taleplerinin 15 Eylül 2018 Cumartesi günü sabaha karşı gerçekleşen polis ve jandarma baskınıyla bastırılmak istendiğini kaydeden Gül, “Yaklaşık 500 işçi, devletin kolluk güçleri tarafından gözaltına alınarak, taşeron şirketlerin araçlarıyla karakollara taşındı. Gözaltına alınan işçilerden emniyetteki ve savcılıktaki işlemlerinin ardından tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edilen 28 işçiden 24'ü tutuklandı, 4'ü ise adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı” dedi.

Gül, açıklamasının devamında şunları söyledi:

“Hukuk dışı ve insanlık dışı 18. yüzyıl çalışma koşullarını sona erdirmek yerine işçilerin üzerine kolluk gücü gönderilmesi, işverenler ile ülkeyi yönetenlerin ortaklığının açık bir itirafıdır.

Jandarma karakollarının önündeki taşeron şirket imzalı “gözaltı” araçları bu düzenin sembolü olarak tarihe geçmiştir. Belli ki devletin bir çok ihalesinin torpillisi olan, vergileri sıfırlanan, doğayı yok eden, emeği yok sayan projeleriyle bilinen, millete yönelik küfürleriyle namlanan 3-5 şirketin güvenliği, işçilerin iş güvenliğinden, sağlığından, yaşamından daha önemlidir.

AKP iktidarı “köle değiliz” diyen havalimanı işçilerini gözaltına alarak, Türkiye’nin tüm işçi ve emekçilerine “Hayır kölesiniz” yanıtını vermiştir.

İnsanlık dışı çalışma koşullarını, devletin zor aygıtları kullanılarak dayatanlar bilsin ki, 29 Ekim’de bir siyasi gösteri ile açmak istedikleri Havalimanı, doğa katliamıyla, işçi ölümleriyle, işçilerin haklı taleplerinin zor kullanarak ezilmek istenmesiyle, yandaşları zengin eden döviz üzerinden garantili sözleşmelerle anılacaktır.

Gözaltına alınan işçilerden 24’ ünün tutuklanması asla kabul edilemez. Bu kara lekenin daha da büyümemesi için işçileri tutuklamak yerine, işçilerin derhal serbest bırakılarak, işçilerden yana tavır alınarak tüm talepleri karşılanmalıdır.

– Habersiz şekilde işten atılanlar işe iade edilsin.

– Servis sorunu çözülsün.

– Yatakhane, lavabo, banyo temizlikleri düzenli olarak yapılsın, tahtakurusu sorunu çözülsün.

– Maaşların tamamı hesaba yatırılsın, elden maaş ödemesi yapılmasın.

– Geçmişe dönük ödenmeyen ücretler ödensin.

– 6 aydır maaşları yatırılmayan işçilerin ödemeleri yapılsın.

– İş cinayetleri çözülsün.

– Revir personeli işçilerle ilgilensin, gerekli sağlık malzemelerinin temini sağlansın, işçilere dönük aşağılayıcı muamele engellensin.

-İşçi ve formenler aynı yemekhanede yemek yesin.

– Sorunlara sebep olan İGA yetkilileri görevden alınsın.

– Bayram ikramiyesi verilsin.

– Azerbaycanlı işçilerin bulunduğu ekibin başı Selim Öztürk, yarattığı mağduriyet dolayısıyla işten atılsın.

– İşçi kıyafetleri verilsin.

– Serviste geçen süre mesai olarak verilsin.

– Bu taleplerin kabul edildiği basın karşısında taahhüt edilsin.”