Kardeş olmak ve toplumdaki kardeşlik ilişkilerini geliştirmek toplumsal birlik ve dayanışmanın sağlanması bakımından kuşkusuz büyük değer. Bu nedenle okumakta olduğunuz bu yazı; toplumda var olan mevcut kardeşlik duygularının geliştirilmesi ve pekiştirilmesi yönünde somut sonuçlar elde etmek üzere işbirliğine dayalı ortak çalışmaların önemine dikkat çekmek üzere kaleme alınmış bulunuyor. Çünkü; “Gelin kardeş olalım!” demekle kardeş olunmuyor ve her şeyden önce kardeş olmak için samimiyetle var olanı paylaşmak gerekiyor.

Gelin Kardeş Olalım Projesi

Hakikaten Antalya sahip olduğu doğal güzelliklerden midir, yoksa kadim değerlerinin sağladığı özgüven ve yetkinlikle midir, bilinmez, yüksek dinamizmiyle yeniliklere yelken açan, öncü, önder olan bir kentimiz. Özellikle tarım ve turizmdeki güçlü performansıyla Antalya’nın dün ve bugün ülke ekonomisine sağladığı katkılar kayda değer durumda ve gelecekte de sahip olduğu önemli rolünü nitelikli beşeri kaynakları ve yönetici kadrolarıyla devam ettireceği açıktır.

Tarım ve Orman Bakanlığı Türkiye’nin tarım ve tarımdaki beşeri kaynaklarını kırsal kalkınma ve refahın artışına hizmet edecek doğrultuda kullanılmasını sağlamakla görevlendirilmiş stratejik öneme haiz bir çok önemli kurumumuz. Bakanlık bu çerçevede kendi özgörevini(misyon): “Ülkemizin ve dünya pazarlarının ihtiyacı olan güvenilir gıda ve kaliteli tarım ürünlerine erişebilirliği gerçekleştirmek, tarımsal ve ekolojik kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlamak, kırsal alanda yaşam standardını yükseltmek amacıyla politika belirlemek ve uygulamak.” şeklinde belirlemiştir. Vizyon olarak ise; “Gıda ve tarım alanında; üretici ve tüketici memnuniyetini en üst düzeyde sağlamak, Türkiye'yi bölgesinde lider, Dünyada küresel aktör haline getirmek.” yönünde bir hedefle somutlaştırmıştır. Burada her sözcük çok önemli olmakla birlikte “kırsal alanda yaşam standardını yükseltmek amacıyla politika belirlemek ve uygulamak ile üretici ve tüketici memnuniyetini en üst düzeyde sağlamak” konuları özellikle önemlidir ve esasen bu durum Bakanlığın ilgi alanı sadece kırsal alanla değil aynı zamanda kentte yaşayanlarla da ilgili olduğunu göstermesi bakımından da önemlidir. Toplumsal refah ve yaşam standardının yükseltilmesiyle ortaya çıkan refah payının; kır ve kent nüfusu arasında adaletin sağlanmasına yönelik etkisi ise dikkate değer bir başka konudur. Dolayısıyla Bakanlık iktisadi etkinlikler yanında toplumsal etkinlikler bakımından da büyük rol ve işleve sahiptir.

Tarımda Antalya Vizyonu

Tarım ve Orman Bakanlığı 81 ilde kurulu organizasyon yapısıyla ülke genelinde ilgili kanun ve yönetmeliklerin verdiği görevleri yerine getirmek üzere faaliyetlerini yürütmektedir. Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ise aynı çerçevede görevlerini yerine getirmektedir. İl genelinde Bakanlık tarafından kendisine verilen görevler yanında “kendisine görev edindiği” önemli ve öncü çalışmalar da gerçekleştiriyor. Bu yazımızda bunlardan biri olarak “Gelin Kardeş Olalım Projesi”ne dikkat çekmek istiyorum. “Gelin Kardeş Olalım Projesi” hasbelkader bizim de katkı verdiğimiz bir proje ve Antalya Valisi Sayın Münir Karaloğlu’nun himayelerinde ve İl Müdürü Sayın Mustafa Özen’in yönetiminde gerçekleştiriliyor ve proje Türkiye’nin 2023 Tarım Vizyona hizmet etmeyi amaçlıyor. Bilgi ve deneyim alışverişi ve ortak çalışmalara dayanan söz konusu proje Antalya’nın tarım alanındaki bilgi birikimini Türkiye’nin diğer bölgeleriyle paylaşmayı amaçlıyor. Buna göre Gelin Kardeş Olalım projesinin amacı; ülkemizin farklı illerine bağlı ilçelerle kardeşlik protokolü düzenleyerek bilgi, teknoloji ve deneyim transferi yapmak ve ortak projeler uygulamaktır. Gerçekleştirilen protokol imza töreniyle birlikte hayata geçen proje kapsamında farklı bölgelerden 19 ilçe ile karşılıklı teknik ziyaretler devam ediyor ve söz konusu proje ile Antalya bir kez daha öncü ve bilgi paylaşma konusundaki duyarlılığını kanıtlamış oluyor. Bir başka bakışla söz konusu proje bir kamu kuruluşunun birikimlerini diğer kurumlarla paylaşmaya yönelik örnek bir girişimi ifade ediyor ve bu yönüyle teknoloji transferinin ülke içinde paylaşımına ortam hazırlıyor. Bu örnek girişimin diğer sektörlerde de hayat bulması temennisiyle, mesleğe gönül vermiş bir akademisyen olarak ve küçükte olsa katkı verdiğimiz bu projeyi üreten ve yürüten Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne ve hayata geçmesine katkı veren tüm paydaşlara gönülden teşekkür ediyorum.