Yatay kuyruklu yunus türü bir su altı gözlem ve keşif robotunun ilk tasarım çalışmalarını gerçekleştirdikleri üç arkadaşının da bugün proje sayesinde iyi yerlerde olduğunu belirten Erkan Dalyan, “Arkadaşlarımızdan biri ABD’de, biri Almanya’da, diğeri ise savunma sanayiinde çalışıyor. Projenin en önemli özelliği Çorum’da Uğur Makina’da üretilmiş olmasıdır. Malzemelerini özel olarak temin edip, Uğur Makina’da özellikle de Uygun Barlık’ın katkılarıyla üretmiştik. Dalyan Makina’nın da desteğiyle ürettiğimiz prototiple 2004 yılında ODTÜ’de gerçekleştirilen savunma sanayi kongresinde çok büyük ilgi görmüştük” dedi.
Çorumlu genç işadamı Erkan Dalyan ve üç arkadaşı, 2004 yılında SAVTEK 2004 Savunma Teknolojileri Kongresinde “Yunus türü su altı gözlem ve keşif robotu” ile ses getirmişlerdi. İTÜ Makine Mühendisliği’ni dereceyle bitiren Erkan Dalyan, Tunç Görüney, Samet Tüfekçi ve Kadir Uludağ’ın çizmekle kalmayıp, prototipini de ürettikleri “robot yunus” en başta Genelkurmay’ın ilgisini çekmişti. Erkan Dalyan, “Roda” adını verdikleri prototipi Çorum’da Uğur Makine’de yaptıklarını hatırlatarak, “Savunma sanayiinde Çorum söz sahibi olmak istiyorsa öncelikle Hitit Üniversitesi ile işbirliği yapmalı. İTÜ’nün Hitit Üniversitesi’ne destek olacağını söylemesi ise en büyük avantajımız” diye konuştu.
Erkan Dalyan, bugün Çorumsiad’ın yönetiminde yer alan genç ve başarılı bir işadamı. 2004 yılında İTÜ Makine Mühendisliği bölümünden dereceyle mezun olduğunda üç arkadaşı ve robot teknolojisinde Türkiye’nin söz sahibi olan hocaları Prof. Dr. Ahmet Kuzucu’nun desteğiyle hazırladıkları “Yunus türü su altı gözlem ve keşif robotu” ile ses getirmişlerdi. 
Yatay kuyruklu yunus türü bir su altı gözlem ve keşif robotunun ilk tasarım çalışmalarını gerçekleştirdikleri üç arkadaşının da bugün proje sayesinde iyi yerlerde olduğunu belirten Erkan Dalyan, “Arkadaşlarımızdan biri ABD’de, biri Almanya’da, diğeri ise savunma sanayiinde çalışıyor. Projenin en önemli özelliği Çorum’da Uğur Makina’da üretilmiş olmasıdır. Malzemelerini özel olarak temin edip, Uğur Makina’da özellikle de Uygun Barlık’ın katkılarıyla üretmiştik. 2004 yılında ODTÜ’de gerçekleştirilen savunma sanayi kongresinde çok büyük ilgi görmüştük” dedi. Dört üniversite öğrencisinin kısıtlı imkânlara rağmen Çorum’daki sanayi altyapısını da kullanarak ortaya çıkardığı ürüne bakılırsa, Çorum’un çok daha önemli projelerin de altından kalkabileceğini görmek mümkün. Erkan Dalyan, Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya’da denenen ancak başarılı olamayan yunus türü su altı insansız robotun pek çok amaç için kullanılabileceğini belirterek, “Sismik araştırmaların yanısıra petrol ya da benzeri madenlerin aranmasından su altı faaliyetlerin gözlemlenmesine, denizaltı ya da yabancı unsurlu gemilerin takibine kadar kullanım alanı geniş bir araç. Biz prototipi ürettikten sonra İTÜ’ye geri bıraktık. Halen İTÜ’de sergileniyor” diye konuştu.
Çorum’un en önemli özelliğinin ürün çeşitliliği olduğunu vurgulayan ve “Mukavvadan şırıngaya, dökümden talaşlı üretime, makine yapan makinalardan boru üretimine ya da araç giydirmelerine kadar pek çok türde ürün yapılıyor. Bu Çorum sanayisinin zenginliğini gösterir. Çevremizdeki iller alt sanayi ürünlerine olan ihtiyaçlarını Çorum’dan karşılıyor. Ankara’nın savunma sanayi merkezi olması Çorum’un da yararına olacaktır. Ancak öncelikle bu yönde bir irade olmalı, planlama ve heyecan yaratılmalı” diye konuştu.