ÖZEL HABER: HACI ODABAŞ
CHP Çorum Merkez İlçe Örgütü’nde İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi adaylarının belirlenmesi için 8 Şubat 2014 Cumartesi günü eğilim yoklaması yapılacak. 
Edinilen bilgiye göre, Çorum Merkez İlçe’nin de aralarında bulunduğu pek çok ilçede, Belediye Meclisi adaylığı için “fermuar yöntemi” uygulanacak. 
Fermuar yöntemi, 1-3-5 gibi tek rakamların eğilim yoklamasından çıkan sonucu yansıtması, 2-4-6 gibi çift rakamların genel merkez tarafından belirlenmesi anlamına geliyor. 
Fermuar yöntemi İl Genel Meclisi adaylığı için uygulanmayacak, eğilim yoklamasında 30 Haziran 2013 tarihi itibariyle partinin kayıtlı üyeleri oy kullanabilecek.
CHP Genel Merkezi, il genel ve belediye meclis üyelerinin nasıl belirleneceği yönündeki çalışmasını tamamlayarak kararını verdi.
Buna göre Çorum Merkez İlçede de fermuar sistemiyle eğilim yoklaması yapılacak. Eğilim yoklaması 8 Şubat’ta gerçekleştirilecek.
CHP Çorum Merkez İlçe Başkanı Ali Rıza Suludere, CHP Genel Merkezi tarafından gönderilen genelge gereği Çorum Merkez’de fermuar sistemiyle eğilim yoklaması yapılacağını bildirdi.
Suludere’nin verdiği bilgiye göre; Çorum Merkez İlçede partililer sandığa gidecek. Buradan çıkan isimler, meclis üyeliklerine yazılacak. Ayrıca fermuar sistemine göre genel merkez, parti il başkanlığı ve belediye başkan adayı tercihlerini de belirterek, listede boş kalan yerlere ekleme yapabilecek. 

FERMUAR YÖNTEMİ
Bu yönteme göre belediye meclis üyesi aday adaylarının hepsi, eğilim yoklamasına girecek. Orada oluşacak sıralamayla genel merkezin yapacağı sıralama, tek çift kombinasyonu içinde birleştirilerek nihai liste hazırlanacak. Sandıktan çıkan sıralamaya uyulacak. Yerel yönetim eğitimi almamış kişiler aday yapılmayacak.
Bir grup il ve ilçelerin eğilim yoklaması 25 Ocak’ta yapılırken, aralarında Çorum’un da bulunduğu seçim bölgelerinde eğilim yoklaması tarihi 8 Şubat olarak belirlendi.
Seçim çevrelerindeki eğilim yoklamaları, 30 Haziran 2013 tarihi itibariyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında kayıtlı görünen tüm üyelerin katılımıyla gerçekleştirilecek.
Belediye Meclis üyelerinin seçimi için uygulanacak eğilim yoklamalarında, tek numaralara seçime girecek aday adayları sırasıyla yerleştirilecek; çift numaralar ise örgüt kontenjan aday adayları için tutulacak. Kontenjan sıraları düzenlenirken; cinsiyet kotası, gençlik kotası, meslek kotası, demografik yapı gibi ölçütler dikkate alınacak.
Suludere, “Örgüt kontenjan sıralaması liste dengesinin sağlanması açısından büyük önem taşımakta olup, seçim başarısı odaklı sıralamada mümkün olduğunca uzlaşı aranacaktır. Bu sıralama, objektif ölçütler açısından, Genel Merkez'in denetimine sürekli açık durumda tutulacaktır.
İlgili seçim çevresi için başvuru yapmış belediye meclisi aday adaylarından, örgüt kontenjan sıralamasında değerlendirilmek isteyenler, askı süresi içinde İlçe Başkanlıklarına başvurarak bu taleplerini ileteceklerdir. Bu konuda herhangi bir başvuru yapmayanlar, eğilim yoklamasına katılacaklar, dolayısıyla örgüt kontenjan sıralamasına giremeyeceklerdir” dedi.