Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Turgut Öker, bu ülkenin gerici, ırkçı, savaştan beslenen kişiler tarafından yönetilmemesi için aydınlık yüzlerin birlikte hareket etmek zorunda olduğunu söyledi.
Çorum Olaylarının 35. yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma etkinliklerinde konuşan Öker, bu ülkede Sünnilerin ne hakkı varsa Alevilerin de o haklara sahip olmasını, Türklerin ne hakkı varsa Kürtlerin de o haklara sahip olmasını istediklerini ifade etti. Öker, “herkes eşit haklara sahip olsun ki barbarlıktan, katliamlardan kurtulalım” dedi.
Kimsenin kendi kişisel kompleksine kapılıp Alevilerin birlikteliğini engellemeye kalkışmaması gerektiğinin altını çizen Öker, Alevilerin haklarına kavuşması ve ülkenin aydınlık yüzlerinin bir araya gelmesi için parlamentoda nezdinde gereken çalışmaları yapacaklarını, üzerlerine düşen görevi yerine getireceklerini bildirdi.
“Aradan 35 yıl geçmesine rağmen Çorum katliamını uygulayan anlayış, zihniyet bugün de ortadan kalkmış değil” diyen Öker, her ne kadar fiziki şiddet yaşanmasa da ülkeyi yönetenlerin Aleviliği asimile etmeye, Sünnileştirmeye çalıştığını kaydetti.
Geçmişte Alevilerin katledildiğini, ancak bugün Aleviliğin katledildiğini anlatan Öker, “Alevileri yolundan döndüremezler, sahte planlarla bizleri yolumuzdan saptıramazlar” ifadesini kullandı.
Katliamların dünde kalmadığını, bugün burada toplanmalarının sebebinin geçmişi anmak değil, yeni katliamların yaşanmasına meydan vermemek olduğunu dile getiren Öker, yeni katliamların engellenmesinin yolunun Alevilerin birlik ve beraberliğinden, örgütlü mücadeleden geçtiğini anlattı.
Bugünün birlik, beraberlik ve mücadele günü olduğunu vurgulayan Öker, “örgütlenmekten başka, ayrıyı, gayrıyı bir kenara bırakmaktan başka çaremiz yok. Katillere, kan emicilere, barbarla teslim olmayacağız. Şantajlara asla boyun eğmeyeceğiz. Biz bugünün yezitlerini ve yamyamlarını çok iyi biliyoruz. Özgürlükten yana olan tüm insanlar ve kuruluşlar bir arada olmalı, katliamlara karşı birlikte mücadele etmeli” ifadesini kullandı.
Öker, bu ülkenin gerici, ırkçı, savaştan beslenen kişiler tarafından yönetilmemesi için aydınlık yüzlerin birlikte hareket etmek zorunda olduğunu söyleyerek, "birlikteliğimizi pekiştirelim" diye konuştu.