Şeker-İş Sendikası, aralarında Çorum'un da bulunduğu 14 Şeker Fabrikası'nın özelleştirme çalışmasının iptali için Danıştay'a dava açtı.

Şeker-İş Sendikası Çorum Şube Başkanı Sefer Kahraman, Çorum Şeker Fabrikası'nın 2017 yılında ilimize 290 milyonluk katkı sağladığının altını çizerek, özelleştirme yapılması halinde böyle bir gelirden mahrum kalacağımızı, bu durumun sadece şeker işçisini ya da pancar üreticisini değil, tüm Çorum'u ilgilendirdiğini söyledi.

Şeker-İş Şube Başkanı Sefer Kahraman, Yayla Haber Gazetesi'ni ziyaret ederek Genel Yayın Yönetmeni Hacı Odabaş ile bir süre görüştü.

FABRİKA ÖZELLEŞİRSE ÇORUM, BÜYÜK KAYIP YAŞAR

Aralarında Çorum'un da bulunduğu 14 Şeker Fabrikası'nın özelleştirme sürecine ilişkin ilanın Resmi Gazete'de yayınlandığını hatırlatan Sefer Kahraman, "Çorum Şeker Fabrikası, bu haliyle özelleştirilirse başta pancar çiftçisi, besici, nakliyeci, yöre esnafı olmak üzere hepimiz büyük kayıplar yaşar, mağdur oluruz. Şeker Fabrikasının sağlamış olduğu istihdam ve katma değerin tüm bölgeye büyük faydası var. Bizler Şeker-İş olarak Ziraat Odası ve Pankobirlik başta olmak üzere tarım ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren tüm sivil toplum kuruluşları ile birlikte özelleştirme girişiminin durdurulması için bir mücadele başlattık ve bu mücadele sürecektir" dedi.

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin Türk tarımının yok olmasına zemin hazırlayacağını ifade eden Kahraman, bir an önce bu yanlıştan dönülmesini, emperyalist güçlerin ekmeğine yağ sürülmemesini istedi.

Siyasi iradenin bu kararı tekrar gözden geçirmesini talep eden Kahraman, Şeker-İş olarak aralarında Çorum'un da bulunduğu 14 Şeker Fabrikası'nın özelleştirme çalışmasının iptali için Danıştay'a dava açtıklarını, hukuki zeminde mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

ÇORUM ŞEKER'İN 2017 YILINDAKİ KATKISI 290 MİLYON

Kahraman, Çorum Şeker Fabrikasının 2017 yılında 844.000 ton pancar işlediğini, işlenen bu pancardan 113 bin 170 ton şeker, 37 bin 850 ton melas, 219 bin 424 ton küspe üretildiğini, pancar çiftçisine 115 milyon 666 bin lira, nakliyeciye 37 milyon lira ödeme yapıldığını bildirdi. Üretilen şekerin bedelinin 316 milyon, üretilen melas bedelinin 16 milyon, üretilen küspe bedelinin de 11 milyon olduğunu ifade eden Kahraman, 2017 yılında Şeker Fabrikasından pancar çiftçisine, nakliyeciye, işçi, memur ve piyasaya 290 milyonluk ödeme yapıldığını açıklayarak, özelleştirme halinde Çorum'u böyle bir kaynaktan mahrum kalacağını bildirdi.