Çorum Çalışma ve İş Kurumu (İş-Kur) Çorum İl Müdürü Ali Şahan, kurumun yeni hizmet binası inşaatının yarıda kalması nedeniyle bir açıklama yaptı.

Yayla Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hacı Odabaş, sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak, Çorum'da inşaatı devam eden İş-Kur hizmet binasının yarıda kaldığını, binaya aylardır bir çivi dahi çakılmadığını belirterek, "bu kent, bir polis okulu rezaleti daha mı yaşayacak?" diye sordu.

Odabaş, sözleşme bedeli 5.117.000 TL, sözleşme tarihi 20 Mart 2018, işe başlama tarihi 27 Mart 2018, iş bitirme tarihi 8 Ağustos 2019 (işin süresi 500 gün) olan inşaatın Taşoğlu İnşaat Taah. İth, İrh. Tic. ve San. Ltd. Şti ile Venedik İnşaat Taah. Tic. Ltd. Şti. iş ortaklığı tarafından yaptırıldığını hatırlatarak, binanın niçin yarıda kaldığını sordu.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan İş-Kur Çorum İl Müdürü Ali Şahan, "Bu yapım işi kapsamında yükleniciye fiyat farkı dahil KDV hariç 3.643.745,60 TL hakediş ödenmiş olup, nakdi gerçekleşmesi % 58,19’dur. Yüklenici 15.03.2019 tarih ve 3671 sayılı dilekçesi ile tasfiye talebinde bulunmuştur. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünden İnşaat Mühendisi Cemal İbrahim Yalçın beyden aldığım bilgiye göre tasfiye işlemi Maliye Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygun bulunması halinde tavsiye edilip yeniden ihalesi gerçekleşecek, tabi işlem uygun görülmez ise müteahhit firma tarafından inşaatın yapım faaliyetine devam edilecek. Tasfiye işlemi de 30.6.2018 tarihinden önce ihalesi yapılıp ve devam inşaatlar için geçerli olup 19.3.2019 tarihine kadar müracaatını yapan firmalar için geçerlidir. Tasfiye işlemi 4734 Sayılı kanunun geçici 4. madedesi ile müteahhitlere verilen bir haktan kaynaklanmaktadır" dedi.

İş-Kur İl Müdürü Ali Şahan, açıklamasında hizmet binası inşaatı hakkında şu bilgileri verdi:

"Bakanlığımızca (Çorum Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) Taşoğlu İnşaat Taah. İth. İhr. Tic. Ve San Ltd. Şti + Venedik İnşaat Taah. Tic. Ve San Ltd. Şti. İş Ortaklığı ile 20.03.2018 tarihinde sözleşmesi yapılarak 5.117.000,00 TL sözleşme bedelli Çorum Çalışma Ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Hizmet Binası Yapım İşinin 27.03.2018 tarihinde yer teslimi yapılmış olup, işe başlanmıştır.

Yapım işi kapsamında B+Z+4 brüt 4.195,95 m²'lik hizmet binası ve 5.001 m² arsa üzerinde çevre düzenlemesi işi anahtar teslimi götürü bedel üzerinden sözleşmeye bağlanmıştır.

binası projesinde bodrum katında sığınak, arşiv, depo ve ısı merkezi, zemin 1,2 katlarda iş ve meslek danışmanı odaları ve bunlara ait servisler, 3. Katta İl Müdürü, avukat, müfettiş odaları, 4 katta yemekhane, mutfak, toplantı salonu, çok amaçlı salon ile bay ve bayan mescit yer almaktadır. Dış cepheleri grenli dış cephe boyası, idari ve hizmet birimlerine ait odaların zemini laminant kaplama, ıslak hacimler seramik kaplama olarak planlanmış, bina temel su yalıtımı, dış cephe ısı yalıtımı yapım ihalesi kapsamında düşünülmüştür.

Bu yapım işi kapsamında yükleniciye fiyat farkı dahil KDV hariç 3.643.745,60 TL hakediş ödenmiş olup, nakdi gerçekleşmesi % 58,19’dur. Yüklenici 15.03.2019 tarih ve 3671 sayılı dilekçesi ile tasfiye talebinde bulunmuştur."

Şahan, tasfiye işleminin 4734 Sayılı kanunun geçici 4. madedesi ile müteahhitlere verilen bir haktan kaynaklandığını kaydetti.

4734 Sayılı kanunun ilgili maddesi ise şu şekilde:

GEÇİCİ MADDE 4:

31/8/2018 tarihinden önce 4734 sayılı Kanuna göre ihalesi yapılan (3 üncü maddesindeki istisnalar dâhil) ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla devam eden sözleşmeler, imalat girdilerinin fiyatlarında beklenmeyen artışlar meydana gelmesi nedeniyle, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki 60 gün içinde yüklenicinin idareye yazılı olarak başvurması kaydıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü alınarak idarenin onayına bağlı olarak feshedilip tasfiye edilebilir veya devredilebilir. Bu durumda devir alacaklarda ilk ihaledeki şartlar, devir tarihi itibarıyla aranacak olup devirden veya fesihten kaynaklanan kısıtlama ve yaptırımlar uygulanmaz. Yüklenimi ortak girişim tarafından yürütülen sözleşmelerde ortaklar arasında devir veya hisse devirlerinde ilk ihaledeki yeterlik şartları aranmaz. Sözleşmesi feshedilen veya sözleşmeyi devreden yüklenicinin teminatı iade edilir. Bu fıkra kapsamında devredilen sözleşmeler ile bu fıkra kapsamına girmekle birlikte devredilmeyen sözleşmelerde, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki 60 gün içinde yüklenicinin idareye yazılı olarak başvurması kaydıyla süre uzatımına ilişkin kısıtlama ve şartlara tabi olunmaksızın Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü alınarak idare tarafından süre uzatılabilir.

Sözleşmenin bu madde kapsamında feshedilerek tasfiye edilmesi veya devredilmesi durumunda yüklenici, fesih veya devir tarihine kadar gerçekleştirdiği imalatlar dışında idareden herhangi bir hak talebinde bulunamaz. Yüklenici tarafından, işin idarece uygun görülecek can ve mal güvenliği ile yapı güvenliğine yönelik tedbirlerin alınması şarttır. Bu kapsamda düzenlenecek fesihnamelerden ve devredilecek sözleşmelerden damga vergisi alınmaz.”