Çorum Belediye Meclisi’nin Mart Ayı Toplantısı’nda Bahçelievler Mahallesi’nde bulunan Çorum’un en eski kütüphanelerinden birisi olan Hasan Paşa Halk Kütüphanesi ile ilgili imar değişikliği maddesi gündeme geldi. İl Özel İdaresi’nin talebiyle gündeme alınan madde kapsamında kütüphanenin alanı genişletildi.

Toplantıda gündeme gelen talebe CHP’liler tepki gösterdi. Gündemle ilgili CHP’nin düşüncelerini anlatmak üzere söz alan CHP Belediye Meclis Üyesi Didem Tokgöz Semiz, Hasan Paşa Halk Kütüphanesi’nin Çorum’un en eski kütüphanelerinden birisi olduğunu hatırlatarak, özünün korunması gerektiğini belirtti. Tokgöz Semiz, “1920’li yıllarda Milli kütüphane olarak yapılan taş binanın devamı niteliğinde olan İl Halk Kütüphanesi’nin her Çorumlu üzerinde unutulmaz güzel anıları vardır. Bu binanın kapasitesiyle ilgili daha önce olan sıkıntılar, içerisindeki yazma eserlerin Ulu Cami karşısındaki eski İstiklal Mektebi’ne taşınarak rahatlama sağlanmıştır. Bu bina cumhuriyet döneminde yapılmış ve toplumsal değeri olan 1961 yılından beri Çorumlular tarafından kent hafızasına alınmış sembol bir binadır. Bu binanın yıkılmasına iki açıdan karşıyız. Birincisi şehrimizin çocukları üzerindeki anılarımızın yaşatıldığı manevi değeri açısından yıkılmasına karşıyız” ifadelerini kullandı.

Yeni imar planında bahçesi olmayan bir kütüphane gördüklerini vurgulayan Tokgöz Semiz, “İkincisi de bu binanın yıkılıp yeni bina yapılması aşamasında bahçesindeki ağaçların kesilmesini istemiyoruz. Bu ağaçlar yılların ağaçlarıdır. Bu teklif dosyasıyla hiç bahçesi olmayan bir kütüphane yapılmasının önü açılacaktır. Yazık olacaktır, yapmayalım” şeklinde konuştu.

Çözüm önerisi de sunan Tokgöz Semiz, “Çözüm önerisi olarak da yeni yapılan belediye binası bittikten sonra tarihi belediye binasının ilk yapıldığı gibi Milli Kütüphane ismiyle orijinal işlevine tekrar döndürülmesiyle şehrimize anıtsal bir yapıyı tekrar kazandırmış olacağı. Kütüphanenin de yıkılması yerine güçlendirme yapılması doğru olacaktır. Buna örnek olarak DSİ binasını gösterebiliriz” diye konuştu.

“VERECEĞİMİZ KARAR YIKIM KARARI DEĞİL”

Meclis 1. Başkanvekili İsmail Bölükbaş ise kütüphanenin yıkılmasıyla ilgili belediyenin bir tasarrufu olmadığını söyledi. Çorum Valiliği ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne başvurulması gerektiğini kaydeden Bölükbaş, “Bizim burada vereceğimiz karar yıkılmasıyla ilgili değil. Buradaki mevcut parsel içerisindeki yapılacak binanın alanının biraz daha büyütülmesidir” şeklinde konuştu.

“PARKLARDAN ARSA VERELİM” ÖNERİSİ

Her park içerisinde bir kütüphane yapılması halinde belediye olarak bedelsiz arsa verebileceklerini vurgulayan Bölükbaş, “Gönül ister ki şehrimizin her mahallesinde bir kütüphanemiz olsun. Bu Ankara’nın da vereceği destekle yapılabilecek bir şey. Biz belediye olarak parklarımızın içerisinden belirli bölgeleri kütüphane için arsa olarak bedelsiz veririz. Binalarını İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yapar. Meclis üyeleri olarak, vatandaşlarımız olarak bu konuda bir kampanya başlatırız. Çocuklarımızı kötü alışkanlıklardan korur ve gelecek nesillerimizin daha başarılı olmasını sağlarız” diye konuştu.

Konuşmaların ardından imar planı değişikliği oylamaya sunuldu. Teklife CHP’li meclis üyeleri ret oyu kullanırken, değişiklik teklifi AK Partili meclis üyelerinin oylarıyla onaylandı.