Borsa yeniden 80.000 puan seviyelerine yaklaşmış durumda. Hem de kamuoyunda gezi olayları olarak bilinen eylemlerin yıldönümünde. Bana göre bu durum ekonominin ne kadar güçlü olduğunu gösteren önemli bir gösterge. Faiz ise düşüş trendinde.
Peki ekonomik tablolardaki bu olumlu atmosfer birilerini rahatsız eder mi?
Bence çoktan etti bile.
Kimi mi?
abi ki Faiz Lobisini.
Gezi eylemlerini hortlatma çabalarını, dağa kaçırılan çocukları, özel harekatçılara açılan ateşi manidar bulmuyor musunuz?
Birileri ülkede kaos istiyor.  Batıda gezi ruhunu canlı tutmak isteyen bu kimselerin, doğuda da PKK’yı hortlatmak istediğini anlamayacak kadar kör değiliz.
Faiz huzur ortamını değil, kaos ortamını sever.
Faiz lobisinin nasıl çalıştığını hatırlarsanız geçen yıl yazmıştım. Fakat yeniden hatırlatmakta fayda var.
Faiz Lobisi
Faiz lobisi paradan parayı nasıl kazanıyor;
Bu konuyu şöyle açıklamaya çalışalım. Türkiye’de faiz oranlarının %4 - 6 bandında seyrettiğini varsayalım. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde bu oran en yüksek %1 seviyelerindedir. Bu oranın üzerine çıktığını o ülkelerde çok fazla göremezsiniz. Atıyorum, bu ülkelerden birinde yaşayan bir vatandaşın 1 milyon eurosu olsun. Bu parayı alsın ve Türkiye’deki bir bankaya yatırsın. O gün için Türkiye’deki yıllık faiz oranını %5 olarak kabul edelim. 1 milyon euroyu TL’ye çevirdiğimizde 2.5 milyon TL tutmuş olsun. Bu paranın bir yılsonundaki faiz geliri 125.000 TL olacaktır.  Euro olarak 50.000 euro. Peki bu parayı kendi ülkesinde bir bankaya yatırsa ne kadar kazanacaktı? Beşte birini yani 10.000 euro. Bakın hiç zahmet etmeden, ülkesinden bile çıkmadan oturduğu yerden bir yılda 40.000 euro kazanıyor. Bu da en kötü ihtimalle. Bu faiz oranının %1 değil de %01 olduğunu varsayalım o zaman da bu rakam 80.000 euroya yaklaşır.
Tabi bu bir yıl içerisinde kazancı sadece de faizle de sınırlı olmayacak. Euro da TL karşısında değer kazanmaya devam edeceği için bir yıl sonra kur artışından kaynaklı da bir gelir elde etmiş olacak ki bunu da bonusu kabul edebilirsiniz.
Bu örneği şahıs olarak değil de milyar dolarlık şirketler olarak düşünecek olursanız, bu ülkeden çıkan parayı daha iyi anlamış olursunuz.
Faiz Oranları
Peki gezi parkıydı, 17 Aralıktı derken faiz oranları kaç dersiniz?
Merkez Bankasının bugün gecelik faiz oranı, borç alma için %8, borç verme için %12’dir.
Öyleyse bu tablodan kim karlı çıkıyor?
Devletin zarar ettiği kesin…
Merkez Bankasının Faiz Politikası Kafalarda Soru İşaretleri Bırakıyor
Bu arada Bugüne kadar açıkladıkları hiçbir enflasyon hedefini tutturamayan Merkez Bankası, faizleri yükseltirken 5 puan birden yükseltiyor, indirime giderken ise 0,5 puan, yani yarım puan indiriyor.
İstihdam sorunu sıcak para ile değil yatırımla çözülür. Faizler böylesine yüksekken yerli yatırımcının yatırım yapması oldukça zor. Reel faiz oranları reel yatırımları doğrudan etkiler. Bu anlamda Merkez Bankasının izlediği faiz politikası hakikaten manidar.
Tekrar görüşünceye dek hepinize saygılar.