Hitit Üniversitesi ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Çorum İl Koordinatörlüğü işbirliği ile düzenlenen ‘’Süt Hijyeni ve Buzağı Ölümlerinin Önlenmesi‘’ konulu eğitim seminerlerinin ikincisi Çorum'da yapıldı.

TKDK Çorum İl Koordinatörlüğü Şehit Ümit Çoban Toplantı Salonundaki eğitim seminerine Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, TKDK Çorum İl Koordinatörü Mustafa Mansur Yalvaçer, Alaca Avni Çelik Meslek Yüksek Okulu Veterinerlik Bölümü öğretim üyeleri, TKDK yatırımcıları, Veterinerlik Bölümü öğrencileri ve TKDK uzmanları katıldı.

Eğitim seminerinin açılışında konuşan İl Koordinatörü Mustafa Mansur Yalvaçer, Hitit Üniversitesiyle işbirliği içerisinde gerçekleştirilen bu faaliyetin TKDK Başkanlığı tarafından da çok önemsendiğini ve değerli bir çalışma olarak görüldüğünü söyledi.

Yalvaçer, örnek teşkil eden bu işbirliğinin gerçekleşmesine vesile olan Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan’a ve Veterinerlik Bölümü öğretim üyelerine teşekkür etti.

Yaptıkları yatırımlarla ülke hayvancılığının gelişmesine katkı sağlayan TKDK yatırımcılarına da eğitimlere gösterdikleri ilgi için teşekkür eden İl Koordinatörü Yalvaçer, "bu eğitimlerle bir buzağının bile hayatta kalmasına vesile olursak, amacımıza ulaşmış olacağız" dedi.

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan da yaptığı konuşmada üniversite olarak Çorum’a ve ülke menfaatlerine fayda sağlayacak, katkı yapacak her türlü çalışmaya destek verdiklerini belirterek, "bu işbirliği faaliyetinde yüzümüzü ağartan üniversitemiz akademisyenlerine ve eğitimlere katılan tüm katılımcılara teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Alaca Avni Çelik MYO Veterinerlik Bölümü Öğretim Üyesi ve Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bahat Comba, ülkemizde yılda 500 binin üzerinde buzağı ölümü gerçekleştiğini, buna karşılık 400 bin hayvan ithalatı yapıldığını, buzağı ölümleri önlenebildiğinde ülke ekonomisine ne kadar büyük bir katkıya neden olunacağını belirterek, “Buzağı Kayıplarının Önlenmesi ve Sürü Sağlığı” konulu sunum yaptı.

Yrd. Doç. Dr. Şeyma Aydemir, sütün hijyen şartları altında üretilmesi ve muhafaza edilmesinin önemine değindiği “Sağım ve Hijyen Kuralları” başlıklı sunumla eğitim seminerine katkı sağladı.

Eğitimin son bölümünde sorularının cevaplanmasının ardından, katılımcılara Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan ve İl Koordinatörü Mustafa Mansur Yalvaçer tarafından “Katılım Belgesi” verildi. TKDK desteğiyle Çorum Altınbaş Köyünde hayat bulan Murat Recep Temiz’e ait 120 büyükbaş sağmal kapasiteli işletmeye yapılan teknik gezide, işletme sahibine ve ziyarete katılan diğer işletme sahiplerine öğretim üyelerince tavsiyelerde bulunuldu. Hazırlanan bilgi kartları işletmedeki uygun bölümlere asıldı.

İşbirliği faaliyeti kapsamındaki programa göre, 20 Mart 2018’de Mecitözü ve 28 Mart 2018’deSungurlu İlçesinde eğitim seminerleri yapılacak.