S.S. Çorum Pancar Ekicileri Kooperatifi, şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin gündemde olduğu bu günlerde şeker pancarının Türk tarımı açısından önemine dikkati çekerek, pancarın stratejik bir ürün olduğunu vurgu yaptı.

Kooperatif yönetiminden yapılan açıklamada; şeker pancarının önemi, ülkemize kazandırdıkları ve şeker pancarının faydaları hakkında bilgiler verildi.

Açıklamada; "Ülkemizde yaklaşık 450 bin çiftçi ailesi geçimini pancar tarımından karşılamaktadır" denildi.

Açıklamada şu bilgiler verildi:

ŞEKER PANCARININ ÖNEMİ NEDİR?

- Sağladığı katma değerle, gayri safi milli hâsılayı zenginleştirir (3 Milyar$)

- Orta Anadolu şartlarında yetişen ve alternatifi olmayan bir üründür.

- Kırsal kesimin sosyo-ekonomik durumunu iyileştirir.

- Tarımın yapıldığı bölgelerde çiftçiyi toprağa bağlayarak, köyden kente göçü engeller.

- 1 dekarında yaklaşık 10 işgücü istihdam sağlar.

- Tarımda münavebenin, planlı üretimin ve sulu tarımın öncüsüdür.Münavebe sistemi ile yapılan şekerpancarı tarımı, iyi bakımlı bir tarla bıraktığından kendisinden sonra yetiştirilecek ürünlerde verim artışı sağlamaktadır. Nitekim bu verim artışı buğdayda %20’ye kadar yükselebilmektedir.

- Ülkemizde yaklaşık 450 bin çiftçi ailesi geçimini pancar tarımından karşılamaktadır.

ŞEKER PANCARI ÇİFTÇİSİNİN ÜLKEMİZE KAZANDIRDIKLARI NELERDİR?

Şeker pancarı çiftçisi devlete hiç yük olmadan 1.700.000 dekar kıraç tarım arazisini kendi yatırımı ile sulu tarıma kazandırmıştır. Kuru tarımdan sulu tarıma geçişte münavebeye şekerpancarı tarımının girmesi ve sulama yapılamayan buğday tarımı yerine, 3 yıl sulu buğday + 1 yıl şeker pancarı tarımı yapmakla beher ekim dekarda tarımda kazanılan istihdam artışı 23 saat /dekardır.

Şeker pancarı çiftçisinin kendi imkânları ile sulama suyuna kazandırdığı 1.700.000dekar tarım arazisi ile sağladığı istihdamın istihdam/yatırım değeri ise 1,6 milyar dolar/yıldır.

Pancar çiftçisinin sulu tarıma kazandırdığı saha DSİ ve KHGM'nün 2 yıllık sulama suyu temin yatırım bedeline eşdeğerdir. Şeker fabrikalarını atıl kapasite ile çalıştırmak, münavebe sahasındaki pancar kimine elverişli olan tarlaya pancar ektirmeyerek çiftçiyi hububat tarımına zorlamak, kalkınmamızı engelleyen önemli bir hatadır.

ŞEKER PANCARI TARIMININÜLKEMİZ İÇİN ÖNEMİ NEDİR?

- Şeker pancarı, tarımda ana itici güç ve şeker tarımının yapıldığı yörelerde iyi bir örnek üretim koludur.

- Ülkemizde tüketilen toplam gübrenin %10’u şeker pancarı tarımında, yine toplam tüketimin de%20’si pancar üreticileri tarafından kullanılmaktadır.

- Tarımda planlı üretimin ve münavebe uygulamasının öncüsü,sulu ziraatın yaygınlaştırıcısı olmuştur.

- Bir dekarı yaklaşık 10 işgücü istihdamı sağlar.

- Endüstri bitkileri içinde sağladığı katma değer bakımından 2. sırada yer alır.

- Kendinden sonra ekilen hububatta%20 verim artışı sağlar.

- Baş ve yapraklarının toprakta bırakılması halinde dekara 4 Kg. saf fosfat, 15 Kg. saf potasyuma eşdeğer besin maddesi sağlar.

- Yılda yaklaşık 25 milyon tonluk taşıma hacmi yaratarak, taşıma sektörüne büyük bir pazar oluşturur. Sulama suyu arayışlarını teşvik ederek yeraltı ve yerüstü su kaynaklarından istifade imkânını artırır.

- Yılda yaklaşık 350 bin aile şeker pancarı tarımı yapmakta ve fabrikalarda da 30 bin kişiye istihdam sağlamaktadır.

- Ekim sahalarının %40’ında aile içi işgücü değerlendirilir.

- Toplam 74 İl ve yaklaşık 7.000 yerleşim biriminde ve ülkemizin Ege-Batı Karadeniz-Doğu Karadeniz-Akdeniz ve Güneydoğu bölgeleri haricinde kalan bütün sulanır alanlarında tarımı yapılır.

- 1 dekar şeker pancarı yan ürünü olan pancar posası, pancar baş ve yaprağı ve melasın hayvansal besin değeri 500 kg arpaya eşdeğerdir. Bir dekar şeker pancarı ekmekle aynı tarlaya 2 dekarda arpa ekilmiş kabul edilebilir.

- Şeker pancarının fabrikada işlenmesi sonucu elde edilen melas, maya sanayisinin ana hammaddesidir.Melastan üretilen maya 80 ülkeye ihraç edilerek döviz girdisi sağlar.

- Bir dekarının fotosentez yoluyla havaya verdiği oksijen, 6 kişinin bir yılda tükettiği oksijene eşdeğer olup, aynı orman alanından 3 kat fazla oksijen üretir. Bu nedenle iyi bir çevre dostu, tarımının yapılması zorunluluk arz eden önemli bir endüstri bitkisidir.

- 1 dekar şeker pancarının şeker fabrikasında işlenmesi süresince fosil kaynaklı yakıt kullanılırsa havaya verilen karbondioksit gazının 26katı oksijeni, atık su ile oluşturulan kirliliğin arıtımı için ihtiyaç duyulan oksijenin 48 katını, fotosentez ile havaya vermektedir.

PANCAR TARIMININ ÜLKE EKONOMİSİNE DOLAYLI KATKILARI NELERDİR?

- Toprakların fiziki yapılarının iyileşmesi ve biyolojik aktivitelerinin artmasına katkı sağlar.

- Yüksek oranda endüstriyel giderler(gübre, ilaç vb.)kullanımı gerektirir.

- Kendinden sonra ekilecek ürünlerde verim artışı sağlar.

- Baş, yaprak ve posası nişasta değeri yüksek bir kaba yemdir.

- Kırsal kesimde ayçiçeğine göre 4,4 kat, buğdaya göre 18 kat fazla istihdam oluşturur.

- Mekanizasyon kullanımı açısından pancar tarımında buğdaydan 1,5 kat, ayçiçeğinden 1,9 kat daha fazla makine kullanımına olanak sağlar.

- Ülke tarımı ve sanayisinin gelişmesine önemli katkılar sağlamaktadır.

ŞEKER PANCARININ FAYDALARI NELERDİR?

- Doğal şeker üretiminde kullanılır.

- Diğer bitkilere göre daha fazla oksijen açığa çıkarır.

- Bu özelliği ile çevre dostudur.

- Şeker pancarından üretilen biyo etanol hem benzin yerine hem de benzine karıştırılarak kullanılır. Son yıllarda petrol rezervinin tükenmeye yüz tuttuğu düşünülürse biyo etanolün ileriki yıllarda daha değerli bir yakıt maddesi olacağı aşikardır.

- Tansiyonu düşürür.

- Kolesterolü düşürür.

- Sinir hücrelerine direk etki yaptığından sakinleştirici etkisi vardır.

- Karaciğere iyi gelir.

- Kansızlığa çaredir.

- Böbreğe iyi gelir.

- Mide ağrılarına ve ekşimelerine iyi gelir.

- Hazmı kolaylaştırır."